Drevne mumije

Građanski rat u Jemenu uništava i mumije stare 2500 godina

Kultura / Flash | 03. 05. 2017. u 06:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glad i bolesti proganjaju žive, ali niti drevne mumije nisu pošteđeni nesreće koju je donio građanski rat u Jemenu koji traje već dvije godine, prenosi Reuters.

Zbog nedostatka struje i posebnih kemikalija za očuvanje, u jednom od glavnih muzeja u Jemenu trunu drevne mumije - pokazatelj da sukob ne samo da uništava sadašnjost i budućnost zemlje već i njezinu bogatu prošlost, piše Hina.

Propadaju i inficirane su bakterijama

Desetak tijela, sklupčanih u položaj fetusa ili povijenih u košare, pripadaju izgubljenoj poganskoj civilizaciji od prije 2500 godina, davno prije pojave islama. Mumije se nalaze na arheološkom odjelu glavnog sveučilišta u glavnom gradu Sani, u blaženom spokoju i potpuno nesvjesne ratnih zrakoplova koji bombardiraju zemlju. No, međutim, bezvremenski neprijatelj, uz ratne strahote, prijeti da poljulja njihov mir.

"Mumije su počele propadati i inficirane su bakterijama. Nemamo struju i stoga ne rade strojevi za održavanje. Potrebne su nam kemikalije kako bismo svakih šest mjeseci mumije sterilizirali, ali ih zbog političke situacije ne možemo nabaviti iz inozemstva", kazao je Abdelrahman Jarallah, voditelj sveučilišnog odsjeka za starine.

Humanitarna kriza na vrhuncu

Saudijska Arabija izvela je na tisuće zračnih udara na pripadnike šijitske manjine - Hutije. U sukobu je do sada ubijeno najmanje 10.000 ljudi, a humanitarna kriza je na vrhuncu.

U ratu su već stradala brojna kulturna blaga. U zračnim napadima sravnani su srednjovjekovni tornjevi u starom dijelu Sane, srednjovjekovna džamija i otomanska utvrda. Al Kaida je u napadu na Hutije dinamitom srušila sufijske hramove i natjerala židovsku zajednicu koja datira iz razdoblja kralja Solomona, oko 1000. pr. Krista, na bijeg i odlazak iz zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close