Žele predstavu

Građani ušli u Narodno pozorište ''na svoju odgovornost''

Kultura / Kazalište | 09. 10. 2016. u 19:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manji broj građanki i građana Sarajeva okupio se u nedjelju ispred Narodnog pozorišta kako bi mirnim provjedom iskazali negodovanje zbog otkazivanja javnog izvođenja predstave ''Naše nasilje i vaše nasilje''.

Ljudi su skandirali "Hoćemo predstavu!", a ulaz je ipak dopušten ljudima s kartama ''na vlastitu odgovornost'' - poručili su iz direkcije.

Inače, javno prikazivanje predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" je otkazano nakon upućenih prijetnji neimenovanih grupa i pojedinaca.

Politička analitičarka Ivana Marić na svom Facebook profilu je dodala fotografiju na kojoj se vidi kako su građani ušli na izvođenje predstave uz komentar: ''Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za poštovaoce slobode izražavanja. Protesti protiv zabrane prikazivanja Frljiceve predstave Naše nasilje vaše nasilje su uspjeli i ušli smo u pozorište''.

Pojačane policijske snage bile su prisutne ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, zbog izvođenja predstave. Televizija N1 javlja da iz policije, pak, tvrde da je u pitanju ''rutinska prometna kontrola''.

I Naša stranka se oglasila priopćenjem te je pozvala rukovodstvo MESS-a da odmah objavi prijetnje koje su primili, i dokaze upute policiji i tužiteljstvu, kao i da se odmah izabere novi termin otvorenog održavanja predstave.

''Organizatori festivala moraju zajedno sa MUP-om preuzeti odgovornost i prestati podlijegati očitom političkom pritisku. Pozdravljamo građane koji su, 'na vlastitu odgovornost' kako kažu organizatori, došli da gledaju predstavu, i na ovaj način stali u odbranu slobode izražavanja i okupljanja u Bosni i Hercegovini. Predstava 'Vaše nasilje i naše nasilje' ne narušava zakone ove zemlje, te u Bosni i Hercegovini neće i ne mogu vjerske grupacije uređivati šta će se prikazivati u teatru, a šta neće. Očekujemo brzu reakciju policije i tužilaštva u procesuiranju onih koji prijeteći gledateljima Festivala krše zakone ove zemlje'', navedeno je u priopćenju.

Podsjetimo, na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava redatelja Olivera Frljića na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Europske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS.

Sve je počelo tako što se Hrvatsko kulturno društvo Napredak oglasilo priopćenjem za javnost u kojem traži od nadležnog ministra i uprave MESS-a da skinu s repertoara predstavu Olivera Frljića "Naše nasilje i Vaše nasilje", navodeći kako ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane.

Nakon toga je stigao i demant u kojem Uprava Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke navodi da predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" ni u jednom segmentu nema namjeru uvrijediti niti omalovažiti bilo koju vjersku zajednicu, te da ne dovodi u pitanje vrijednosti niti jedne religije.

Kopirati
Drag cursor here to close