18 milijuna KM

Gotov projekt: Traži se novac za zgradu HNK u Mostaru

Kultura / Flash | 08. 06. 2017. u 11:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projektna dokumentacija za izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Mostar je gotova, rekao je za Bljesak.info Josip Blažević pomoćnik ravnatelja HNK Mostar za projekte, marketing i odnose s javnošću.

''Projektant je konzorcij tvrtki predvođen Građevinskim istraživačkim centrom iz Mostara (u konzorciju su još i Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i ECOPLAN Mostar). Posebno ističemo kako je projektna dokumentacija gotova u smislu funkcionalnog dijela dok je vanjski izgled zgrade (fasada) još uvijek u procesu dogovaranja i projektiranja'', rekao je Blažević, dodajući kako su završetkom projektne dokumentacije stvoreni uvjeti za razgovore o konkretnim financijskim aranžmanima za dovršetak izgradnje objekta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

''Razgovori te vrste su još u početnoj fazi, stoga nismo u mogućnosti navesti bilo kakve detalje o tome iz kojih izvora bi se dovršetak izgradnje objekta HNK Mostar mogao financirati, niti kada bi poslovi dovršetka izgradnje mogli započeti", pojasnio je Blažević

Inače, kako smo uspjeli neslužbeno saznati projekt je revidiran, a za dovršenje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru bit će potrebno 18 milijuna maraka.

HNK radi s opremom starom 20 godina, što im je uvelike otežavalo rad, a sada su stvari krenule na bolje.

Kako bi podržali i poboljšali rad Hrvatskog narodnog kazališta, Grad Mostar je za prošlu godinu uz redovna sredstva kojima se financiraju plaće djelatnika po posebnom zahtjevu odobrio i sredstva od 70.000,00 KM.

Svoju ovogodišnju sezonu HNK će zatvoriti nizom predstava, a što nas očekuje na repertoaru pogledajte ovdje.

''Ova sredstva su nam od izuzetnog značaja, budući da kazalište od početka svog djelovanja nije dobilo značajnija sredstva koja mogu biti uložena u opremu. Sredstva će stoga biti iskorištena prije svega za nabavku kombi vozila koje je neophodno u svakodnevnom radu jer svaki odlazak na gostovanje traži i prijevoz opreme i scenografije, za što je do sada služilo starije kombi vozilo koje od prošle godine nije u funkciji'', rekli su za Bljesak.info iz Hrvatskog narodnog kazališta.

Inače, navedeni problem ranije je riješen unajmljivanjem vozila što znatno poskupljuje gostovanja u drugim gradovima i izvan BiH.

''Oprema koju koristi kazalište većinom je stara dvadeset godina i riječ je o opremi koja služi kao osnovno sredstvo za realizaciju predstava. Nakon što je prošle godine zamijenjena dotrajala mikseta za svjetlo stara dvadeset godina, iz novih sredstava koje je dodijelio Grad Mostar namjera je nabaviti miksetu za ton, rasvjetu za pozornicu kao i terensku opremu za svjetlo i ton'', rekli su nam iz Kazališta.

Sredstva koja su dodijeljena nakon dugog niza godina sada će omogućiti normalan nastavak rada kazališta i realizaciju predstava na vlastitoj sceni i gostujućih predstava, pojašnjavaju iz HNK.

''Najveći problem i dalje predstavlja nedovršeni objekt u kojem kazalište radi, međutim riječ je o problemu koji zahtjeva znatno veća investicijska sredstva. Za sada je iz sredstava koje dodjeljuje Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske završen novi glavni projekt dovršenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru'', rekli su nam iz HNK.

Prva faza izgradnje nove zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru je završila 2002. godine, gradnjom kazališne Male scene. Pored scene i scenske opreme, izgrađeni su i ostali prateći sadržaji kao što su garderoba glumaca, ostave, režija, depoi, uprava kazališta, ulazni hol itd. Mala scena je smještena u podrumskoj etaži HNK Mostar.

Velike su obveze nastavka izgradnje, a ovo kazalište svojim reportoarom velikim brojem predstava, gostovanja i nagrada na međunarodno priznatim festivalima i europskim pozornicama, već je ispunilo nekoliko svojih zadaća – kao mostarsko, bosanskohercegovačko, hrvatsko, narodno kazalište, ali prije svega kvalitetno suvremeno kazalište.

Kopirati
Drag cursor here to close