stare Imote

Gorica - Sovići: Svitnjacima će se obilježiti 300. obljetnica oslobođenja od Turaka

Kultura / Flash | 30. 07. 2017. u 16:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svetkovinu Gospe od Anđela, ili na Uočnicu svetkovine sv. Stipana Prvomučenika zaštitnika župe Gorica-Sovići, 2. kolovoza 2017. Goričani će tradicionalnim svitnjacima obilježiti 300. obljetnicu oslobođenja stare Imote od Turaka.

U Šamatorju u Gorici bit će sveta misa Uočnica u čast sv. Stjepanu koja će biti u 19 sati. Nakon svete mise bit će upaljeni SVITNJACI (u sumrak oko 20.30 sati) duž čitave zavale iznad Gorice s križem u sredini. Za to vrijeme će zvoniti zvona na staroj i novoj crkvi sv. Stipana u Gorici, u čast ovomu svecu, navedeno je u priopćenju organizatora.

Kako navode, Gorica je nekoć bila i sjedištem drevne imotske župe, stare Imote. Imotski župnik i gvardijan koji je rodom iz ove župe, iz Svetigore u Sovićima,  fra Stipan Vrljić osobno je bio župnikom u Gorici od 1703. do 1713. i ostavio zapis.

''Fra Stipan Vrljić je i osobno bio zaslužan, svojim zalaganjem i utjecajem kod samih Mlečana, da se ovaj kraj oslobodi od Turaka. Mnogi naši sunarodnjaci, sumještani i župljani poginuli su u tom Mletačko-turskom ratu. Rat koji se vodio između Mletaka i Turaka od 1714. do 1717. godine, i sam svršetak rata napokon je ostvario taj veliki san naših predaka, oslobođenje Imotskog i Imote od turskog zuluma. Oslobođenje je bilo proslavljeno velikim veseljem diljem našega kraja osobito u Imotskom. Sloboda je doduše kratko trajala, nepunu godinu dana do ljeta 1718. godine kad je bio tzv. Požarevački mir. Nakon Požarevačkog mira veliki dio stare Imote, strane su sile vratile Turcima'', navode organizatori, navodeći da je tako nastala najneprirodnija neprirodna granica na svijetu Gorici i okolici).

O Požarevačkom miru i suludoj granici koju je on uspostavio bit će govora na znanstvenom skupu koji se priprema u 2018. godini u Gorici, najavljeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close