Franjevci

Generalni ministar reda fra Michael Perry posjetio širokobriješki samostan

Kultura / Flash | 19. 06. 2017. u 08:45 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu posjeta Generalne uprave Franjevačkog reda OFM Južnoslavenskoj konferenciji provincijala u nedjelju je generalni ministar reda fra Michael Perry posjetio samostan u Širokom Brijegu.

Tom prigodom, fra Perryja i njegovo izaslanstvo ispred širokobriješke bazilike dočekali su fratri koji djeluju u samostanu, na čelu s gvardijanom fra Tomislavom Puljićem. Nakon dočeka uputili su se u crkvu gdje ih je gvardijan pozdravio i izrazio dobrodošlicu.

Fra Perry je, također, uputio nekoliko prigodnih riječi, potaknuvši nazočne da se i dalje bore za svoju vjeru na ovim trusnim područjima, priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Izaslanstvo je obišlo samostan i Muzej te su se pomolili na grobu dvadesetčetvorice hercegovačkih fratara ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Fra Vendelin Karačić je nakon toga kratko izložio povijest crkve i samostana, a fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", uveo je nazočne u tematiku pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Također, fra Perry je posjetio ratno sklonište u kojem je 7. veljače 1945. ubijeno i spaljeno 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Fra Miljenko Stojić pojasnio je nazočnima kako se i što točno dogodilo u tom skloništu, ali i kako je ista, jugokomunistička, ruka u tom vremenu ubila još 54 hercegovačka fratra za koje se vodi postupak mučeništva da bi ih Crkva jednoga dana proglasila mučenicima, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close