Bačeni otac

Gdje se u Mostaru skrio Marko Marulić?

Kultura / Kazalište | 29. 08. 2017. u 10:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenik Marku Maruliću iako je, kako su nam potvrdili iz mostarskih Parkova, trebao biti zaštićen i uskladišten na sigurno mjesto, doslovno je bačen u krugu mostarskog komunalnog poduzeća.

Iako se, nakon što je odlučeno da se spomenik ukloni tijekom rekonstrukcije platoa ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, govorilo o njegovom premještanju na neku drugu lokaciju, spomenik Šime Vidulina, koji nije zadovoljio mnoge estetske ukuse, našao se među kontejnerima. Nezaštićen.

Naime, iako u središnjici poduzeća Parkovi navode kako je spomenik zaštićen i uskladišten u jednom od ureda u Odjelu Puteva, fotografija svjedoči da nije riječ o skladištenju nego nedoličnom odlaganju spomenika ma kakav on bio.

Voditelj tog komunalnog odjela, Dragan Barišić, potvrdio je da se spomenik nalazi uz ogradu i kontejnere, navodeći kako je tu na sigurnom mjestu.

''To je doneseno viljuškarom i stavljen je tako da se ne može oštetiti i kad se bude nosio da mu je lakše prići'', rekao je Barišić.

''Naše je bilo samo da dadnemo prostor samo gdje će ga oni (Grad Mostar, op.a.) staviti'', rekao je Barišić za Bljesak.info.

Na pitanje je li zaštićen rekao je kako je odložen tako da spomenik ne može doći u kontakt ni s čim.

Iz Matice hrvatske rečeno nam je kako ne znaju za sudbinu spomenika.

Josip Muselimović, koji je obnašao dužnost predsjednika mostarske Matice, rekao je kako od početka nisu bili zadovoljni njegovim izgledom.

''Sve se ovo dogodilo u vrijeme godišnjih odmora. Vjerujem da ćemo u rujnu na sjednici raspravljati o sudbini spomenika'', rekao je za Bljesak.info Muselimović.

Podsjećamo, Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine i Društvo hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH organizirali su u siječnju umjetnički performans i javnu raspravu o spomeniku tvrdeći kako spomenik nema umjetničku vrijednost te da ova lokacija zaslužuje ili drugo umjetničko djelo ili da bude javni prostor bez ikakvog spomenika.

Inače, spomenik Maruliću otkriven je u proljeće 2005. godine, a otkrivanje je bilo početna manifestacija tadašnjeg Mostarskog proljeća Matice hrvatske.

Ipak, iz Društva povjesničara kažu kako bi spomenik trebalo premjestiti na neku drugu lokaciju jer je ipak svjedok jednog vremena.

Na javnoj raspravi čija je tema bila "Zadovoljava li spomenik Marku Maruliću kriterije valorizacije uvjetovane značajem mjesta na kojem se nalazi?" , čule su se ideje o uklanjanju spomenika i premještanju u park ili manje ugledno mjesto, do promjene imena kako ne bi asocirao na oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

''Spomenik svojim izgledom ne ukazuje da je riječ o Marku Maruliću, niti se može čak pretpostaviti da je riječ o nekom renesansnom liku, kako po odjeći, tako i po frizuri i fizionomiji'', kazala je tada predsjednica Društva povjesničara i umjetnosti Hercegovine Tatjana Mićević - Đurić.

''Po većini kriterija valorizacije, bilo vrednovanja javne skulpture, ili vrednovanja javnih spomenika u kontekstu prostora u kojem se nalazi, ovo ostvarenje ne zaslužuje biti tu'', zaključila je.

Skoro 300 radova Šime Vidulina izloženo diljem Hrvatske i inozemstva, a Mostar je jedini grad na svijetu koji je maknuo spomenik ovog dobitnika više međunarodnih priznanja.

Kopirati
Drag cursor here to close