Franjevačka galerija

Fra Perica Vidić izlaže u Širokom Brijegu

Kultura / Flash | 17. 02. 2017. u 10:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg u srijedu, 22. veljače, u 17 sati, bit će otvorena izložba slika fra Perice Vidića.

Petar Perica Vidić je bosanskohercegovački franjevac, svećenik, slikar i grafičar, rođen u Sarajevu 7. kolovoza 1938. godine. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, a studij filozofije i teologije završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Od 1962. godine radi u ateljeu akademskoga slikara Gabrijela Jurkića, a 1965. – 1966. u ateljeu akademskoga slikara Stane Kregara u Ljubljani. Godine 1966. odlazi u Beč i pohađa Akademiju likovnih umjetnosti, gdje studira grafiku u klasi profesora Maxa Melchara.

Od 1970. godine predavao je likovnu umjetnost, a kasnije povijest umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Pišući o fra Vidićevu slikarstvu fra Ante Marić je naveo kako on pejzažu daje onu boju koju, gledajući ga, u sebi doživi.

''Taj je govor njegova pejzaža uvijek i iznova originalan i snažan. Tako stvaran i živopisan kao da je fra Perica dan i noć sa štafelajem pred svojim pejzažima. I ova izložba na Širokom Brijegu nastavlja priču fra Peričina kista i umjetničkog nadahnuća. Sve su slike pune svjetla i prepune kolora. Njegov kolorit postao je prepoznatljiv, postao je ono što je odredilo fra Pericu kao slikara. Od svih boja, što će i sam autor naglasiti, najdraža mu je plava. No njegovi čempresi znaju biti i crveni, a grmovi ne samo u zelenoj već i u drugim bojama. Fra Perica ljubi pejzaže i u njima uživa, hoda, kreće se'', napisao je fra Marić dodavši kako fra Vidić daje oduška svojoj raspjevanoj franjevačkoj duši i druge zove da dušu odmore u perivojima koje je oslikao.

Kopirati
Drag cursor here to close