Tuzla

Film ''Montevideo, vidimo se'' otvara 3. Tuzla Film Festival

Kultura / Film TV | 03. 09. 2014. u 06:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripreme za 3. Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma, kojeg tuzlanski Magic Factory ove godine priprema u terminu od 10. – 14. rujna, uspješno se privode kraju.

Program festivala, kojeg pored više od 100 projekcija filmova čine i tematske radinice, kave s poznatim, festivalski party na pet lokacija i drugi sadržaji već je finaliziran.

Čast da otvori festival pripast će filmu ''Montevideo, vidimo se'', srbijanskom kandidatu za Oskara, kojeg je u regiji pogledalo blizu milijun ljudi, a ekipa filma će se pojaviti i na crvenom tepihu 3. TFF-a.


U konkurenciji dugometražnih filmova koji konkuriraju za Vilu Tuzla Film Festivala, publika će između ostalih imati priliku pogledati i regionalni hit horor ''Mamula'' koji je premijerno prikazan u ožujku na beogradskom FEST-u.

Festival će zatvoriti dugometražni dokumentarno-igrani film "Lauš", koji prati život glumca Žarka Lauševića i njegovu uspješnu karijeru, koju je prekinula tragedija 1993. godine.

Program kratkih filmova, kojeg će činiti 24 projekcije, otvorit će bh. film ''Očaj'', a program animiranih filmova koji će biti prikazivani u kinu ''Kaleidoskop'' otvorit će hrvatski film ''Vremeplov''.

I u trećem izdanju TFF-a organizator je posebnu pažnju posvetio sekciji ''Snimaj bilo čim'' u okviru koje će amateri svih generacija imati priliku prezentirati svoje filmske radove.

Novost u odnosu na prva dva festivala je i uvrštavanje u program sekcije međunarodnog programa što je rezultat festivalske promocije na svjetskim filmskim festivalima. U okviru ovog programa predstavit će se autori iz Italije, Kanade, Indije, Mađarske, Njemačke, Irana, SAD-a, Velike Britanije, Australije, Španjolske, Tajvana i Grčke.

Bitan segment festivalskog programa su i tematske radionice, koje će voditi Srđan Šarenac, nagrađivani filmski redatelj, scenarist i producent i Nikola Kojo, poznati glumac sa južnoslavenskih prostora.

Također, u okviru festivala posjetitelji će moći vidjeiti i filmsko-dokumentarnu izložbu ''Šekspir na filimu'' koju će prirediti prof.dr. Srđan Vukadinović sa suradnicima Asjom Kunto i Damirom Pirićem.

Treći Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma kao generalni sponzor podržava Happy prepaid mobilna mreža. Pokrovitelji su Općina Tuzla i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Srebreni sponzori su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, European Union – Special representative in BiH i Radio Kameleon. Sponzori festivala su Centralno grijanje Tuzla, Hotel Tuzla, Securitas, Bosanski kulturni centar TK i Dom mladih Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close