Sudbine 'običnih' ljudi

Film ''Dom'' autora Zdenka Jurilja na Sarajevo FIlm Festivalu

Kultura / Flash | 14. 07. 2017. u 09:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevo Film Festival objavio je Natjecateljski program dokumentarnog filma 2017.

“Uzbudljive priče, zanimljivi autorski pristupi i relevantna društvena pitanja – sve to možete pronaći u naših 14 odabranih filmova”, objavili su iz direkcije SFF-a.

Svjetsku premijeru imati će dokumentarni film “Dom” redatelja Zdenka Jurilja i producentske kuće Kadar iz Širokog Brijega. Dokumentarni film “Dom” bavi se sudbinom stanovnika u Hrvatskoj, koji zbog bankarskih kredita, dugovanja za komunalije, struju, vodu... preko noći ostaju bez svojih domova.

Cijela priča filma stavljena je u okvir tzv. izravnog pristupa (Opservacijski dokumentarac, s lica mjesta) u kojem će se kroz slojevite sudbine ljudi, javnosti predočiti u kakvom okruženju se čovjek, pojedinac, obitelji... mogu naći kada zakaže sustav zaštite i kada se goli kapitalizam, profit, digne iznad države i njezinih zakona, javlja Vecernji.ba.

Njihova potresna svjedočenja, emotivna stanja zabilježena su kamerom. U tom spektru ljudskih sudbina, zastupljeni su i pojedinci koji su svojom imovinom jamčili za kredit svog susjeda, prijatelja, poznanika...

Jedan od ponajboljih redatelja dokumetaraca današnjice Zdenko Jurilj u filmu je na eksplicitan način prikazao licemjerstvo, socijalnu neosjetljivost i bahatost banaka, te sudskih ovršitelja.

Zdenko Jurilj autor je nekoliko dokumentarnih filmova od kojih su “Pacijent”, “Tri dana” i “Let iznad minskog polja” već ušli u antologiju dokumentaristike na ovim prostorima.

Jurilj slovi za velikog zaljubljenika u sedmu umjetnost, a dugogodišnje novinarsko iskustvo uspješno je pretočio u rad na filmu. Pored njega zasluge za film idu i članovima ekipe Zdravku Mustaću, Tomislavu Topiću, Antoniju Ćoriću, Tomislavu Bubalu, Ivi Mikuliću i Veri Robić-Škarica.

Kopirati
Drag cursor here to close