Mostar

Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti u Muzeju Hercegovine

Kultura / Flash | 17. 05. 2017. u 11:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja i Europske noći muzeja 20./21. svibnja
Muzej Hercegovine organizira izložbu ''Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti'' na odjelu Interpretacijskog centara-MUM u 19:30 sati.

Izložba sadrži tri povezana djela: faksimile najljepših stranica iz dostupnih rukopisnih knjiga bosanske srednjovjekovne književnosti; tiskane knjige faksimila bosanskih srednjovjekovnih rukopisa i dokumenata te knjige o srednjovjekovnoj bosanskoj književnosti.

''U dužem vremenskom razdoblju na području historijske Bosne razvijana je i širena je pismenost o kojoj postoje brojni lapidarni natpisi, sačuvani diplomatički dokumenti i rukopisne knjige. Izuzimajući lapidarno epigrafsko nasljeđe, gotovo cijelo pisano bosansko nasljeđe je danas izvan zemlje u zbirkama širom svijeta (Vatikan, Bologna, Venezia, Monteprandone, Parma, Zagreb, Ljubljana, Beograd, Cetinje, Skopje, Sofia, Plovdiv, St.Peterburg, Moscow, Wiena, Berlin i Dublin). Bosanski srednjovjekovni rukopisi su pretrpjeli sudbinu Bosne. Rukopisi se kao bosanski izdvajaju svojim jezikom, pismom, načinima izrade i namjenom. Kao takvi predstavljaju kulturno blago od najvišeg značaja za Bosnu i Hercegovinu'', navodi Muzej Hercegovine.

Za ovogodišnji Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja 2017 ICOM je objavio temu kao i svake godine, a ona je za ovu godinu ''Muzeji i sporne historije-govoriti o neizrecivom u muzejima''.

Na izložbi će govoriti doc.dr. Lejla Žujo-Marić, odsjek za Bosanski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan.

Kopirati
Drag cursor here to close