Plemenit projekt

Donatorska večer za izgradnju muzeja u Kreševu

Kultura / Flash | 20. 01. 2017. u 12:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, u Kreševu je održana donatorska večer za dovršetak izgradnje Muzeja Franjevačkog samostana svete Katarine.

Pozivu za podršku tom plemenitom i iznimnom projektu odazvali su se mnogobrojni hrvatski dužnosnici sa svih nivoa vlasti u BiH, ali i drugi važni gosti.

Čović je u svome govoru istaknuo kako je iznimno ponosan zbog velikog odziva i iskazanog zajedništva, istaknuvši da se samo kroz zajedništvo ovakav veliki projekt može i završiti, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Cilj večere jeste prikupiti dio sredstava za završetak projekta izgradnje nove zgrade Muzeja kreševskog samostana, jednog od tri najstarija u BiH, čija je izgradnja počela u ljeto 2011. godine. Vlada Republike Hrvatske najveći je donator dosadašnjih radova na izgradnji zgrade Muzeja.

U Muzeju Franjevačkog samostana svete Katarine nalazi se prava riznica kulturnog blaga, kao što su ljekaruše, knjige fra Mate Nikolića, prvog liječnika u BiH, potom dera metalica, knjiga koja datira iz 1648. godine i detaljno opisuje proces obrade metala. Tu je i spomen soba fra Grge Martića, zbirka minerala i kristala s kreševskog područja, arheološka i numizmatička zbirka, te biblioteka s preko 45 tisuća naslova.

Kopirati
Drag cursor here to close