Mostar

Doajen bh. glumišta izveo monodramu ''Krojcerova sonata''

Kultura / Flash | 18. 06. 2017. u 19:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru programa HNS Plus na daskama HNK Mostar u nedjelju je izvedena monodrama ''Krojcerova sonata''. Monodramu je izveo Vlado Kerošević jedan od doajena bh. i hrvatskog glumišta.

„Krojcerovu sonatu“, nastalu prema Tolstojevoj noveli, režirao je beogradski redatelj Nebojša Bradić, a Vlado Kerošević, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli i osnivač Teatra Kabare u Tuzli, s ovom predstavom obilježio je 35 godina umjetničkog rada.

„Krojcerova sonata“ priča je o ljubavi i ljubomori, sukobu između ženskog i muškog principa, sukobu birokracije i umjetnosti, u kojoj Kerošević tijekom vožnje vlakom donosi priču jednog ubojice. Tolstojev junak u „Krojcerovoj sonati“ prisjeća se svoje mladosti dok putuje vlakom, života između opsesije i osvete te na koncu, kao u psihodrami, preživljava svaki detalj surovog ubojstva iz strasti.

Inače, monodrama Vlade Keroševića „Krojcerova sonata“ premijerno je izvedena 2013. godine, a odigrana je više od 50 puta u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj.

Na Međunarodnom festivalu akademskog teatra u Tuzli proglašena je najboljom predstavom u 2013. godini, potom na Međunarodnom festivalu monodrame i malih scena u Istočnom Sarajevu te najboljom predstavom na Međunarodnom festivalu monodrame „Bemon“ u Bečeju (Srbija) 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close