Djelatnici arhiva završili obuku restauratora pisane građe

Kultura / Flash | 26. 05. 2017. u 12:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnicima Arhiva BiH, Historijskog arhiva, Arhiva Hercegovačko-neretvanske županije i Orijentalnog instituta Sarajevo danas su uručeni certifikati nakon pohađanja "Obuke restauratora pisane građe“ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

''Restauracija na papiru, koži, kartonu veoma je uspješno završena, što će se najbolje vidjeti na mini izložbi. Djelatnici su uspjeli da poduzmu najosnovnije stvari što se tiče konzervacije i restauracije'', kazao je voditelj obuke Ćazim Hadžimejlić.

Uz pomoć donirane radionice i programa obuke restaurirana je i pohranjena materijalna/pisana građa, kao i drugi oštećeni rukopisi i dokumenti. To je doprinos arhivima, muzejima i bibliotekama, u kojima, kaže Hadžimejlić, naša građa vapi za dodirom ruku stručnjaka konzervacije i restauracije.

Obuka je započela prije tri mjeseca u okviru projekta "Obnova kulturne baštine na Balkanu“, a koji od 2012. implementira Institut "Yunus Emre" u suradnji s Centralnom bankom Republike Turske i turskim ministarstvom za razvoj.

Kopirati
Drag cursor here to close