Narodno pozorište

Derviš i smrt u mostarskom Pozorištu

Kultura / Flash | 12. 06. 2017. u 10:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 16. lipnja u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar na repertoaru je predstava ''Derviš i smrt'' Meše Selimovića, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar.

Čuveno djelo Meše Selimovića režirao je Erol Kadić, a dramatizaciju potpisuje Nijaz Alispahić. Predstava je premijerno izvedena 2007., a obnovljena krajem 2015. godine, povodom obilježavanja 66 godina rada Narodnog pozorišta Mostar.

Do kraja sezone u Narodnom pozorištu Mostar bit će izvedena još samo gostujuća predstava, ''Brašno u venama'' (koprodukcija Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Internacionalnog festivala MESS – Scene MESS), kojom će svečano biti otvorena kulturna manifestacije ''Mostarsko ljeto'' u subotu, 1. srpnja u 20 sati.

Prema redatelju predstave ''Derviš i smrt'' Erolu Kadiću, Meša Selimović je ''gradeći glavni lik u romanu 'Derviš i smrt', čitatelju dao umjetničku viziju čovjeka, tj. pojedinca u svijetu''.

''Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći, naša sputanost i ograničenost da ovladamo tim silama, stalno raspinjanje između onoga što činimo i što bismo željeli biti i na kraju, smrt…'', naveo je Kadić.

''Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega - da je svaki čovjek uvijek na gubitku'' – ključna je rečenica kojom se predstava ''čita''. Mnogo je onoga što bi u životu čovjek mogao izgubiti, vjeru u sve postojeće i da prosto izludi ili pak da zakorači u tragediju. A da se to ne bi desilo, čovjek mora naći neku točku oslonca, u Boga, u neku ideju, u neku činjenicu, u sebi. Bez utopije nema ni života. Ključ čovjekove sreće i opstanka sadržan je u tome koji smo put odabrali… Ako čovjek pođe putem osvete, moći i mržnje, nema mu spasa (uvijek je na gubitku). Život ima jedino smisla ako se pronađe put dobrote, ljubavi i plemenitih ciljeva, ako se čovjek okrene čovjeku i u njemu pronađe sebi bliskog'', idejni su aspekti o djelu Derviš i smrt.

U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Maja Zećo, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.

Ulaznice

Cijena ulaznice za predstavu je 7 KM, s popustom za učenike, studente i umirovljenike 3, 50 KM.

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervirati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na Facebook-stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close