Davor Zovko predstavio povijest i sadašnjost viteških redova
Viteštvo danas
OBJAVA: Petak, 16. lipnja 2017. 22:04
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.S.
Viteštvo danasViteštvo danasViteštvo danasViteštvo danas
0
Viteštvo danas
Viteštvo danas
Viteštvo danas
Viteštvo danas

Predavač Zovko podrijetlom je iz Mostara, a danas živi i radi u Švedskoj.

"Viteštvo danas" bilo je tema predavanja koje je danas na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održao Davor Zovko, vitez Reda sv. Groba Jeruzalemskoga.

Predavanje je organizirao Klub studenata povijesti Filip Lastrić.

Predavač je u jednoiposlatnom izlaganju predstavio pojam vitezova i viteštva počevši od njegova nastanka u Srednjem vijeku, uloge u križarskim ratovima, te nastanka viteških redova koji neprekinuto djeluju sve do danas. Bilo je riječi o odnosu viteštva i plemstva, povijesnim i suvremenim kriterijima viteštva, razvoju duhovnih viteških redova, i redova za zasluge, te uloge takvih redova u suvremenom društvu.

Posebno su predstavljena dva viteška reda, Suvereni viteški malteški red i Red sv. Groba Jeruzalemskoga, koji u suvremenom svijetu djeluju na poljima humanitarnoga rada, brige o bolesnima, te edukaciji i obrazovanju.

Istaknuta je i pojava brojnih organizacija koje neutemeljeno pretendiraju na viteške naslove.

Predavač Zovko podrijetlom je iz Mostara, a danas živi i radi u Švedskoj. Postao je vitezom 2004. godine, a prošle je godine promaknut u visoki stupanj viteza s velikim križem Reda sv. Groba Jeruzalemskoga.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.