od 7. do 17. veljače

Dani kulture Irana 2017. u Mostaru

Kultura / Flash | 06. 02. 2017. u 14:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski kulturni centar obavještava da, u okviru razmjene kultura dviju zemalja IR Iran i Bosne i Hercegovine, organizira program pod naslovom Dana kulture Irana. Program koji će ove godine biti u znaku predstavljanja umjetnosti i umjetnika iz provincije Isfahan će biti održan u Mostaru i Sarajevu u periodu od 7. do 17. veljače 2017. godine i to u suradnji s predstavnicima kulturnih institucija BiH.

U tom razdoblju u Bosni i Hercegovini će boraviti osam iranskih umjetnika koji će svoj rad predstaviti kroz izložbe, okrugle stolove, radionice i koncerte tradicionalne iranske glazbe.

Program Dana kulture Irana 2017. sastojat će se iz nekoliko dijelova:

1. Izložba kaligrafskih radova iranskog kaligrafa Mohsena Sulejmanija brojat će 30 jedinstvenih kaligrafskih radova. Mohsen Sulejmani (rođ. 1970.) profesor je Univerziteta za umjetnost Isfahana na predmetima slikanja i grafike. Kaligrafijom se bavi 34 godine. U svojim radovima njeguje klasični, ali i moderne stilove u kaligrafiji. Pored akademskog angažmana, Sulejmani je također i aktivan kao umjetnički savjetnik Muzeja suvremenih umjetnosti u Isfahanu. Direktor je Centra za kaligrafsko slikanje u Isfahanu. Do sada je izložbe imao u Španjolskoj Indoneziji, Emiratima, Turkmenistanu, Turskoj, Kataru, Iraku i Kuvajtu. U svojoj biografiji bilježi 30 samostalnih izložbi. 2012. godine je proglašen najboljim umjetnikom Irana.
Jedan od radova prof. Sulejmanija

2. Izložba iranskih minijatura – u ovom dijelu izložbe predstavit će se vrsni iranski umjetnik Mohsen Lahidžanijan sa 30 minijatura. Minijatura je, inače, jedna od najpoznatijih formi iranskog slikarstva čija je umjetnička funkcija ilustracija pjesničkih djela. Osim za ukrašavanje stranica i korica knjiga, minijatura se koristi pri ukrašavanju kutija i drugih ručno rađenih predmeta. Po svojoj ljepoti, eleganciji, bojama, i prefinjenosti, umjetnost iranskih minijatura je zaista unikatna.

Jedan od radova profesora Lahidžanija

3. Izložba iranskog drvoreza (mo'raq) - Trideset jedinstvenih radova iz kategorije drvoreza umjetnika Akbara Šahmandija na ovogodišnjoj izložbi predstavit će jednu od najstarijih vrsta umjetnosti u Iranu koja po definiciji predstavlja rezbarenje drveta na osnovu precizne sheme. Počeci ove umjetnosti, zanimljivo, datiraju još iz kamenog doba. Nakon pojave islama, ova umjetnost u Iranu vezuje se više za pravljenje vjerskih objekata, a pojedini radovi iz ovog perioda i danas predstavljaju remek-djela.

Jedan od radova Akbara Šahmandija

4. Izložba iranskih rukotvorina upotpuniti će ovogodišnju izložbu Dana kulture Irana. Radovi tradicionalne isfahanske izrade. Brojne umjetnine - rezbarije, emajlirano posuđe, grnčarije, ukrasni predmeti rađeni u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti, drvoreda svojstvenih Isfahanu biti će moguće pogledati u danima izložbe.
Jedinstveni primjeri isfahanskih rukotvorina

5. Izložba fotografija Isfahana – u okviru ovog dijela velike ovogodišnje izložbe Dana kulture Irana posjetitelji će imati priliku kroz jedinstvene fotografije vidjeti svakodnevnicu jednog od najljepših gradova Irana.

6. Koncert tradicionalne iranske glazbe - u Danima kulture Irana ljubitelji kulture i umjetnosti moći će u uživati i u tonovima tradicionalne folklorne iranske glazbe iranske muzičke grupe Avaye xoršid (’awa-ye xoršid). Ova grupa broji pet članova: Sijavuš Abedzade predstavit će se tarom kojeg vješto svira više od 20 godina. Emir Muhamed Nikmaneš svira def još od 1989. godine čije je prve tonove učio svirati pred tada najvećim znalcima tradicionalnih instrumenata Irana. Muhamed Reza Namdarpur predstaviće se tradicionalnim iranskim instrumentom tonbakom. Sahand Ekdamijan, inače profesor glazbe svirat će tradicionalni iranski instrument kamanče. Tradicionalne stihove uz muzičku pratnju navedenih instrumenata pjevat će Mehrdad Moradmand koji je godinama unazad za svoje pjevanje dobio brojna priznanja i nagrade.

Manifestacija Dani kulture Irana bit će realizirana :

1. Mostar, 7-10. velkjače.2017. godine – u suradnji s Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Gradskom upravom Mostara i Hrvatskim domom Herceg Stjepan Kosača.

Program svečanog otvorenja i koncert tradicionalne iranske glazbe - bit će upriličen u utorak 7.2.2017. godine u 19:00 sati.

Izložba - od 7. do 10. veljače 2017. godine u terminu od 09:00 do 21:00.

Ulaz za sve posjetiteljice i posjetitelje je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close