Veliki praznik

'Dani frankofonije': Mostarskim učenicima dodijeljene nagrade

Kultura / Flash | 30. 03. 2017. u 12:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložbom razglednica na temu "Slavna frankofona ličnost" u Francuskom institutu Mostar u četvrtak je započelo obilježavanje "Dana frankofonije".

Sa svojim radovima na nagradnom natječaju sudjelovale su 44 ekipe iz 11 škola, a francuska veleposlanica u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi nagradila je najuspješnije autore razglednica.

Treće mjesto osvojila je Osnovna škola Ilići i učenik Petar Mihić, drugo mjesto zauzela je VI O.Š. - učenice Mia Elezović i Ema Turkić, dok su prvoplasirane Lamija Boškailo i Vanja Demirovski iz O.Š. Zalik.

Kod Srednjoškolaca treće mjesto osvojile su Edna Ćiber i Adna Patajac iz Gimnazije Mostar, drugo mjesto osvojili su Medina Tikveša i Semin Sabljić iz Druge gimnazije, te prvo mjesto Ajdin Tiro iz Ekonomske i ugostiteljsko - turističke škole. Posebnu nagradu za najviše dobivenih lajkova na Facebooku dobile su Lajla Pala i Ena Memić iz O.Š. Zalik.

''Ovdje smo kako bismo proslavili 'Dane frankofonije'. Danas u svijetu 275 milijuna ljudi na pet kontinenata govori francuski jezik i ovaj tjedan je veliki praznik za sve njih. Mostar se također pridružio toj proslavi brojnim programima'', kazala je tom prigodom veleposlanica Bodonyi.

U okviru obilježavanja "Dana frankofonije" tijekom četvrtka u Omladinskom kulturnom centru 'Abrašević' srednjoškolci iz Mostara i Trebinja izvest će kazališnu predstavu 'Udžbenik za egzil' (Manuel d'Exil), koju su samo napisali i priredili na osnovu istoimene knjige Velibora Čolića, rođenog Sarajlije koji živi i radi u Rennesu.

To je deseti Čolićev roman u kojem na humorističan način priča svoju izbjegličku priču u Francuskoj.

U četvrtak navečer u restoranu 'Romanca' održat će se manifestacija 'Okus Francuske' u okviru koje će posjetitelji moći kušati francuska jela.

Međunarodna organizacija frankofonija (OIF), kojoj se Bosna i Hercegovina priključila 2010. godine, organizator je 'Dana frankofonije'. To je velika zajednica koja promovira univerzalne vrijednosti u sluzˇbi mira, solidarnosti, održivog razvoja i uključenosti mladih.

 

Kopirati
Drag cursor here to close