u chucku je spas

Chuck Finley – Fantomski idealni čitatelj

Kultura / Flash | 10. 01. 2017. u 15:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjižnica East Lake County u gradiću Sorento na Floridi imala je vrlo aktivnog člana po imenu Chuck Finley, koji je u 9 mjeseci posudio 2.361 knjigu. Zahvaljujući njemu knjižnici je porasla kvota iznajmljivanja za 3,9%. Kasnije je otkriveno da su Finleyja izmislili radnici kako bi spasili knjige koje se duže vrijeme nisu čitale. Krivci su na kraju dobili otkaz.

Da bi spaslili dugo neiznajmljene knjige od apsolutnog zaborava, pa čak i bacanja, američki knjižničari su izmislili fiktivnog čitatelja.

Chuck Finley je vrli i izuzetno vrijedni član knjižnice East Lake County Library u gradiću Sorento na Floridi. Gospodin Finley na prvi pogled čita bez nekog posebnog šablona, čita raznorazne knjige. Zanimljivo je to što ovaj član knjižnice pročita neke knjige za samo nekoliko minuta, iznajmi ih i odmah vrati. Za devet mjeseci on je iz knjižnice uzeo 2.361 knjigu, čime je knjižnici podignuta kvota iznajmljivanja za 3,9 posto.

Chuck Finley postoji samo u administraciji knjižnice, i to samo u popisu članova, kako izvještava lokalni list Orlando Sentinel. Direktor knjižnice George Dore i njegov asistent Scott Amey su izmislili gospodina Chucka F, dali mu adresu, krivotvorenu vozačku dozvolu i pustili ga da iznajmljuje knjige, a on ih je iznajmljivao mnogo.

Na drugi pogled, primjećuje se da naizgled besmisleno iznajmljivanje knjiga ipak ima sustav. Finley se zanima samo za knjige koje dugo nitko nije zapazio i koje uskoro čeka surova sudbina automatskog izbacivanja iz elektronskog sustava knjižnice.

Kada je nadzorni odbor knjižnice u prosincu dobio anonimnu dojavu, otkriven je fantom knjižnice. Direktor knjižnice je suspendiran. Ipak, može se reći da je ovo bila pretjerana reakcija, jer je gospodin Dore spašavao knjige koje se u nekom dužem razdoblju nisu čitale. To što se neke knjige malo čitaju, ne znači i da malo vrijede.

Kompjuterski sustav na osnovu kvote iznajmljivanja odlučuje da se neka knjiga treba izbaciti iz ponude. Tako se stotine tisuća knjiga baci u korpu za smeće. Prosječan čitatelj danas čita samo knjige koje imaju dobar marketing, pa se često ono što nije bestseler iz knjižnica izbacuje, prenosi portal Kultivisise.

Kopirati
Drag cursor here to close