Vareš

Četvrto izdanje Vareš Classic Festivala

Kultura / Flash | 09. 09. 2016. u 10:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrto izdanje Vareš Classic Festivala “Ljubav (muzika/glazba) bez granica”, zahvaljujući ponajprije divnoj publici i brojnim prijateljima koji potiču i motiviraju organizatore da pomiču i propitkuju vlastite granice i mogućnosti, dosad je umjetnički, ali i trajanjem, najbogatije, navodi se u vodnoj riječi i predstavljanju koncepta i teme umjetničke direktorice Andree Nikolić.

Prikazujući ljubav kao najsnažniju pokretačku “silu” u umjetnosti, u svim njenim (sretnim i nesretnim) aspektima, svojevrsno se nastavlja ideja prošlogodišnjeg festivala i završnog koncerta, naslova ''Glazba za početak i kraj vremena''. Naizgled spojivši nespojivo, tradicionalne pjesme Balkana i Messiaenov Kvartet za kraj vremena, ostvarili smo jedinstvenu poruku koja je potaknula nove, snažnije i veće, kreativne ideje i procese.

Gledajući na ljubav kroz riječi Toma Stopparda radi se o “Poznavanju sebe i drugoga; Osobno. Konačno. Beskompromisno.'', a na glazbu kao univerzalan jezik koji ne poznaje granice i kojim se ''može reći neizrecivo'' otvaraju se beskonačne mogućnosti istraživanja i  predstavljanja raznolikih djela svih stilskih razdoblja. Djela koja, u konačnici, predstavljaju i nas same.

Konceptualno osmišljeno putovanje kroz različita viđenja ljubavi (romantična, sretna, nesretna, tragična, mlada, stara, naivna, platonska, prijateljska, roditeljska, zavičajna…) započet će koncertom dobrodošlice; 15.09. izvrstan jazz duo Bow vs. Plectrum (Gudalo protiv trzalice - Filip Novosel & Tihomir Hojsak) predstavit će u Caffe clubu Jazz in the House svoj jedinstven zvuk, a dopunit će se salonskom glazbom Fritza Kreislera, austrijskog violiniste i kompozitora, i njegovim (raznoliko ljubavnim) kratkim komadima za violinu, u originalnim aranžmanima.

Svečano otvorenje festivala, u jedinstvenom ambijentu Stare crkve, u subotu, 17.09. naslova ''Tragedija ljubavi (ljubav i smrt)” predstavit će različite nesretne ljubavi svjetske književnosti (od Vergilija i Ovida do Shakespearea i Tolstoja) koje su poslužile skladateljima (Tartini, Prokofjev, Szymanowski, Janaček) kao predložak za vlastita remek-djela.

Drugi festivalski koncert “Ljubav, s posvetom” (19.09.) predstavlja vezu kompozitora s izvođačem kroz djela S. Gubaidulline, C. Saint - Saënsa, A. Dvořaka, A. Piazzolle i suvremene hrvatske kompozitorice L. Mjeda Čuperjani, ali i samog izvođača kao kompozitora (H.Holliger) te tako “posvetom” povezuje dva veoma intenzivna razdoblja u glazbi - romantizam i suvremeno stvaralaštvo.

Treći festivalski koncert “Sei solo” inspiriran je velikim J. S. Bachom i njegovim djelima za solo violinu intrigantnog naslova: Sei solo može značiti šest sola (6 Sonata i partita za violinu solo), ali i “biti sam”. Šestero umjetnika predstavit će šest djela za vlastiti solo instrument u srijedu 21.09. u Župnoj crkvi u Vijaci.

U četvrtak, 22.09. predstavit će se dvije “Bečke škole” s djelima W. A. Mozarta, L. van Beethovena, A. von Weberna i A. Berga te tako najznačajnije obilježiti Godinu kulture 2016. BiH - Austrija, koje smo dio i s kojom smo se i ovogodišnjim vizualnim identitetom povezali.

Petak 23.09. rezerviran je za nova djela mladih bosanskohercegovačkih kompozitora (Timur Sijarić, Dragana Tabak, Olja Janjuš, David Mastikosa, Asmir Jakupović) čija će se djela, napisana za Vareš Classic Festival, na koncertu naslova “Mlada ljubav, stara ljubav, nova ljubav…” po prvi put - uz predstavljanje festivalske teme - izvesti.

Završni koncert festivala, tradicionalni 8. Miholjski koncert, nosi naslov ''Tražeći sreću (u ljubavi)'':  uz pjesme i arije A. Horozića, M. Prebande, G. Verdija, G. Puccinija, A. Dvořaka i E. Kálmána izvodit će se valceri oca i sina Strauss te tako svojevrsnim Gala koncertom zaokružiti i zaključiti ovogodišnji festival.

Umjetnici Vedrana Šimić (sopran), Susanne Schäffer (violina), Anna Firsanova i Nora Romanoff Schwarzberg (viole), Belma Alić i Bas Jongen (violončela), Borut Zagoranski (harmonika), Filip Novosel (tambura), Tihomir Hojsak (kontrabas), Ivana Nikolić (oboa), Sylvester Perschler (klarinet), Stipe Bilić (klavir) okosnica su ovogodišnjeg festivalskog ansambla.

Posebnu pažnju ove smo godine posvetili mladim vareškim glazbenicima - pijanistima, tamburašima i rockerima - koji će se kroz radionice i koncerte “Mladi za mlade, s ljubavlju” nekoliko puta predstaviti publici, navode organizatori.

Također, u suradnji s Art Colony Borovica i umjetničkim ravnateljem Stjepanom Šimićem - Pepijem, u Staroj crkvi bit će postavljena odabrana djela Kolonije i moći će se pogledati nakon svakog od koncerata.

Ulaz je na sve sadržaje slobodan.

Ljubav - Glazba - bez granica. Dobrodošli!

Festival organizira Udruga prijatelja glazbe Emil Milo Cipra Vareš, u suradnji s Župnim uredom Vareš, uz potporu brojnih Varešana, entuzijasta i potpomagatelja, ali i novih prijatelja i sponzora te Federalnog ministarstva kulture i športa i Austrijske ambasade Sarajevo ­ koja je i ove godine najznačajniji partner.
Detaljan program može se pronaći na slijedećim poveznicama:

https://www.facebook.com/notes/vare%C5%A1-classic-festival/program-vaclaf-2016/1097796970303172

http://www.vaclaf.com/vaclaf-2015-2-2/#program

Kopirati
Drag cursor here to close