Više od 300 donatora

Čapljina: Izgradnja gasulhane ujedinila Čapljince svih vjera i nacija

Kultura / Flash | 29. 07. 2017. u 07:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Čapljini je u petak svečano otvorena gasulhana (mrtvačnica), koja se nalazi u sklopu čapljinskog harema, u čijoj je izgradnji sudjelovalo više od 300 donatora sa svih strana svijeta.

Kako je istaknuto na samom početku manifestacije, gasulhana će služiti za ispraćan muslimana ovoga grada na bolji budući svijet.

”Želimo da naše umrle, naše sugraanje, ljude koje cijenimo, volimo i poštujemo, ispraćamo dostojanstveno na bolji svijet, i to je prava namjena ovoga objekta. Ovaj objekt poruka nam je da poštuijemo čovjeka i dok je živ, ne samo kada ga treba ispratiti s ovoga svijeta kada umre, ali to je u našoj svijesti da ga se sjetimo kada umre, kada ga nema, i zapamtite – ljudima trebamo pomagati i cijeniti ih dk su živi”, poručio je Aid ef. Tulek, izaslanik mostarskog muftije Salema ef. Dedovića.

Dodao je da mu je posebno drago kako je kroz proces izgradnje ovaj objekt donio povjerenje i izgradnju boljeg suživota među Čapljinkama i Čapljincima.

”Drago mi je što se za vrijeme izgradnje ovog objeta pokazalo jedinstvo svih građana Čapljine različitih vjerskih pripadnosti, i stoga kada se budu gradili i drugi vjerski objekti nadamo se da će svi priteći u pomoć i kako bi učinili dobro djelo”, zaključio je Tulek.

Zajedništvo, pomoć i suživot

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić istaknuo je kako je, kroz devet godina kako je načelnik općine, imao puno puta priliku govoriti na otvaranju objekata, ali da je ovo danas posebna prilika i da mu je iznimno drago da okupljenima može uputiti par riječi povodom otvaranja ovog objekta.

”Prostor koji je tu iza mene je prostor koji će svakako pomoći pri ukopu pokojnika, ali na kraju ovo su samo zidovi, a ono što je važnije jeste da u ovim zidovima trebamo gledati ono više, a to je zajedništvo koje smo pokazali kroz cijelo vrijeme izgradnje gasulhane. Živimo u državi u kojoj, nažalost, neke rane još nisu zacijelile i dok one god ne zacijele, koliko god velike i duboke bile, ne možemo imati ono što sam uvjeren da svi želimo imati, a to je blagostanje i dobar život u našoj državi, našoj BiH. Zato želim da ovaj objekt, kao i ovaj cijeli projekt, promatramo kroz tu prizmu”, poručio je Vidić.

Zahvalio se i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u izgradnji ovog projekta, posebice Luki Stojiću, Samiru Šehoviću i Galami.

”Hvala i svima vama koji ste danas došli ovdje i neka ovo naše današnje okupljanje bude pouka svima u Čapljini i cijeloj BiH da se može zajedno radit. Ja sam uvjeren da će širom BiH u drugim sredinama biti još ovakvih projekata”, zaključio je Vidić.

Okupljenima se obratio i član džematskog odbora, inicijator i glavni organizator ovog projekta Samir Šehović Šeha, koji je kazao da je čapljinski harem najstariji vjerski objekt u općini Čapljina i da se u 2016. godini najveći broj dženaza izvršio upravo u čapljinskom haremu.

Akcija pokrenuta i provedena putem Facebooka

”Sva okolna prigradska mjesta posjeduju gasulhanu pa smatram da je Čapljina zaslužila da ima gasulhanu pa je to razlog zašto sam se prihvatio da pokrenem ovaj projekt i žao mi je da se in nije realizirao prije, iako je bilo pokretanja akcija”, rekao je Šehović.

Dodao je kako je akcija je krenula 13.07.2011 godine kada je on osobno uplatio prvu donaciju postavio sve na društvene mreže, što su radili do kraja akcije.

”Do kraja smo se svi ujedinili, projekt je napredovao, i danas smo ovdje na otvorenju. Od početka smo okupili dobar tim i od prvog dana sam vjerovao u uspjeh ovog projekta, i za mene su nadmašena sva očekivanja. U godini dana skupili smo 70.000 km, započeli i završili objekt sa svom pratećom opremom i dokumentacijom, i ovo je pravi trenutak i prilika da se zahvalim svima koji su na bilo koji način doprinijeli projektu. U donacijama je sudjelovalo preko 300 ljudi iz cijelog svijeta, svi su imali uvid u sve troškove koje smo imali. Ja se danas osjećam ponosno jer svijetla obraza predajem ključeve gasulhane, projekat ostavljamo svim budućim generacijama koji će znati očuvati tradiciju našeg naroda u Čapljini, a mi ćemo biti tu da pomognemo oko svega vezanog za objekt u budućnosti”, zaključio je Šehović.

Zahvalnice za poseban doprinos izgradnji gasulhane dobili su načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, potom Luka Stojić, a onda Ismet Šišić koji je bio zadužen za donacije i pomoć u ime Norveške i Suad Mahić Džuma koji je bio zadužen za donacije i pomoć u ime Sjedinjenih Američkih Država.

Kopirati
Drag cursor here to close