Kosača

Božićni koncert u Mostaru: Radujmo se jedni drugima

Kultura / Flash | 09. 01. 2017. u 07:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je održan tradicionalni Božićni koncert na kojem je nastupio hor 'Srbski pravoslavni pojci' iz Beograda, djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku i učenici Muzičke škole 'Sveti Roman Melod' iz Nevesinja.

Na početku koncerta koji je održan u nedjelju navečer besjedu je održao Vladislav Topalović, svećenik iz Sarajeva i profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, koji je rekao da je Božić ozbiljan praznik i praznik događaja koji označava ulazak Boga u svijet.

"Božić trebamo slaviti sa mišlju da je Bog postao čovjek i da Boga više ne trebamo tražiti na nebu već je on sišao na zemlju. Ne moramo se penjati na nebo da vidimo Boga, nego je dovoljno da se okrenemo oko sebe i da ga vidimo u licu svojih bližnjih. Kada pogledamo u oči bilo kojeg čovjeka trebamo vidjeti oči samoga Boga", rekao je Topalović.

Mostarski paroh Radivoje Krulj istaknuo je da je održavanje koncerta uz najradosniji hrišćanski praznik u Mostaru veoma važno, napominjući da je koncert dar srpske zajednice cijelom gradu Mostaru.

"Ovo je dar svim našim sugrađanima i prilika da se susretnemo i jedni drugima radujemo, te tako zaokružimo obilježavanje Božića", rekao je Krulj, prenosi Srna. Na koncertu su se mogle čuti duhovne, etno i nacionalne pjesme, te božićne pjesme koje su izveli učenici.

Osnivač 'Srbskih pravoslavnih pojaca' Marko Kačarević naveo je da je za njih mostarski koncert veoma značajan i da su svojim nastupom željeli i podržati Srbe koji žive u tom gradu.

"Veoma lijepo smo dočekani u Mostaru od svih ljudi i drago nam je što u Mostaru vlada takva pozitivna atmosfera", rekao je Kačarević novinarima.

Na koncertu je bio veliki broj posjetitelja, kao i predstavnika vlasti, među kojima gradonačelnik Mostara, te ministri iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, kao i predstavnici kulturnih i vjerskih institucija.

Na kraju programa, djeca koja su bili sudionici programa su dobili božićne paketiće. Organizatori Božićnog koncerta, koji je u Mostaru održan jedanaesti put, su Srpska pravoslavna crkvena općina i kulturna društva iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close