Kultura

Bogat program u Narodnom pozorištu Mostar za mjesec prosinac

Kultura / Flash | 02. 12. 2016. u 11:44 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumac i redatelj Zijah A. Sokolović, sa svojim scenskim performansom "Majstorska glumačka radionica" i knjigom "Glumac... je glumac... je glumac", gostovat će 6. prosinca u "Studiju 64" u Narodnom pozorištu Mostar,

Predstava "Odumiranje međeda", po tekstu Branka Ćopića i u režiji Emira Kapetanovića, premijerno će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar biti izvedena u petak, 16. prosinca, u 20 sati.

U toj komediji nastupaju: Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Saša Oručević, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Amela Kreso, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Goran Lozo i Vedran Vilogorac. Scenografiju i kostime radi Lana Lončarević, a adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Dženan Merdanović.

Ćopićev tekst, iako pisan 1958. godine, i danas je itekako aktualan – govori o tome je li demokracija kakvu danas živimo samo puka obmana ili nam stvarno daje slobodu i mogućnost izbora. Riječ je o interaktivnoj predstavi u kojoj publika prisustvuje jednom fiktivnom predizbornom skupu i gdje će publika odlučiti kako će predstava završiti.

Prva repriza je u subotu, 17. prosinca, a sljedeća 23. prosinca.

Nakon što je izvedena u dva natjecateljska programa festivala u Tuzli i Brčkom, predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima", po tekstu Josipa Mlakića, u režiji Tanje Miletić Oručević, bit će izvedena 2. i 3. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Predstava je okupila 17 glumaca iz tri grada i četiri teatarske kuće.

"Ajmo na fuka", prva koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Mostar i HNK Mostar, 19. prosinca bit će izvedena u Bugojnu, u sklopu programa festivala TIFBU 2016, koji se održava u organizaciji Teatra FEDRA Bugojno.

Režiju drame potpisuje Dragan Komadina, a glume Saše Oručevića i Roberta Pehara.

Predstava je obilježila ne samo repertoar dvije mostarske teatarske kuće, nego cijele BiH.

Nagrađena je i na XIV. festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici priznanjem za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke suradnje. Gostovala je u zemlji i inostranstvu, a nedavno se vratila s gostovanja u Beču i Zagrebu, gdje je izazvala veliko zanimanje i publike i kritike.

Predstava Narodnog pozorišta Mostar "Šta ćemo sad?", po tekstu Branka Đurića Đure i u režiji Ahmeda Imamovića, 20. prosinca gostuje u Goraždu. Predstava je osvojila Veliku lisku za najbolju predstavu po izboru publike na 12. međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska 2015”, a nedavno je gostovala i na kulturnoj manifestaciji "Jesen u Kostreni" u Hrvatskoj, gdje je bila rasprodana nekoliko dana unaprijed i gdje se za izvedbu tražila karta više. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Predstava se izvodi u Centru za kulturu u Goraždu, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close