Uznesenja BDM

Blagoslovljena obnovljena crkva u Nevesinju

Kultura / Kazalište | 17. 08. 2017. u 08:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, u Nevesinju je s početkom u 10 sati pod svečanom sv. Misom biskup Ratko Perić blagoslovio novopodignutu župnu crkvu kojoj je naslovnica upravo Velika Gospa i posvetio novi oltar.

Prethodna crkva podignuta je 1901.-1903. godine za uprave don Marijana Kelave, prvoga nevesinjskog župnika (1899.-1908.). Za Drugoga svjetskog rata ta je župna crkva oštećena, nakon rata pretvorena u skladište, a vjernici ponajviše raspršeni po bijelome svijetu.

– Od 1958. do 1973. crkvu obnavlja Hercegovačka franjevačka provincija.

– Godine 1992. župna je crkva srušena, a ostatak ostatka vjernika, njih oko 200, ponovo raspršen po svijetu.

– Godine 2007., na svetkovinu Velike Gospe novoplaniranoj crkvi blagoslovljeni su temelji koji su postavljeni u prijašnjim gabaritima.

– Od 1999. župnik je don Ante Luburić, koji drži cijelu prostranu župu na brizi podižući župni stan i oratorij u Foči, obnavljajući crkve u Čajniču i Ulogu i radeći na župnoj kući, oratoriju sv. Pavla i župnoj crkvi u Nevesinju.

Tako je došao dan da se crkva blagoslovi, oltar posveti i Velika Gospa svečano proslavi. Sudjelovalo je više stotina vjernika: ispunjena crkva s korom i podosta misara oko crkve, desetak svećenika koncelebranata, i više ispovjednika. Nazočili su i predstavnici Zahumsko-hercegovačke eparhije i općine Nevesinje. Pjevao je župni zbor iz Studenaca pod vodstvom župnika don Ivana Štironje, a za orguljama bio je Ivan Petković.

Ovo je djelo, novoizgrađena crkva, dar dobrih ljudi, dobročinitelja, kako onih iz Domovine tako iz čitava svijeta, od kojih mnogi danas nisu u mogućnosti biti s nama.

Istodobno s obnovom i izgradnjom župskih objekata u Nevesinju, prikupljana je raspršena, zagubljena ili sklonjena arhivska pisana građa koja je nastala ili primana u Župnom uredu ove župe. Sve do sada prikupljeno složeno je u knjiški oblik i dano u tisak da se pojavi za ovu svečanu prigodu. To je zbirka dokumenata koje smo uspjeli pronaći i tako zaboravu oteti, a koji se tiču ove župe i naše Crkve na ovim prostorima. U knjizi je objavljen 371 dokument, doslovno prepisan, na 676 stranica.

Prof. Anton-Toni Šarac, suautor, koji je podnio najveći dio tereta u prikupljanju i prepisivanju dokumenata te studiranju, oblikovanju i pripremanju materijala za tiskanje knjige Katolička Crkva u Nevesinju i Gornjoj Hercegovini od pokušaja osnutka župe do 2000. godine – dokumenti govore uručio je primjerak biskupu.

Kopirati
Drag cursor here to close