Dokumentarac

'Bijeli put' prikazan u Tomislavgradu

Kultura / Flash | 05. 07. 2017. u 09:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu duhovno-kulturne manifestacije "Dani sv. Nikole Tavelića", u utorak je u Franjevačkom muzeju "fra Jozo Križić" u Tomislavgradu promoviran dokumentarni film "Bijeli put", autora i scenariste Zdenka Jurilja.

Uoči projekcije filma nazočne je pozdravio gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić, dok je ulomak teksta autora filma namijenjen gledateljima, pročitao jedan od članova franjevačke mladeži.

Dokumentarni film "Bijeli put" govori o humanitarnom konvoju "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" koji je organiziran u prosincu 1993. u Hrvatskoj, s ciljem dopreme hrane i lijekova u improviziranu ratnu bolnicu u Novoj Biloj koja je bila na izdisaju, a cijeloj Lašvanskoj dolini je prijetila glad.

Taj je kraj bio u potpunom okruženju postrojbi Armije RBiH, a bolnica, koja se nalazila u crkvi, bila je pretrpana ranjenicima koji su počeli umirati zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske opreme.

Film u trajanju od 79 minuta produkcija Kadar iz Širokog Brijega realizirala je u koprodukciji s HRT-om, BHRT-om i ostalim koproducentima (Vertex, 24 Media, ERO).

Inače, u ostvarenju humanitarnog konvoja iz Tomislavgrada sudjelovali su vozači Jure Musić, Petar Perković, pok. Marko Radoš, Mladen Zrno, Jozo Sliško, Emir Jerlagić dok se dr. Ivan Bagarić spominje u organizacijskom dijelu.

Kopirati
Drag cursor here to close