Bezdan predstavljen u Mostaru – Najnježniji Mlakićev roman do sad
Sjećanje
OBJAVA: Nedjelja, 19. ožujka 2017. 10:36
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
HNK promocija bezdan Josip MlakićHNK promocija bezdan Josip Mlakić2HNK promocija bezdan Josip Mlakić3HNK promocija bezdan Josip Mlakić4
0
HNK promocija bezdan Josip Mlakić
HNK promocija bezdan Josip Mlakić2
HNK promocija bezdan Josip Mlakić3
HNK promocija bezdan Josip Mlakić4

U Bezdanu Mlakić se dotiče sjećanja, odnosno njegova gubitka, te piše o dva para, koja naizgled nemaju dodirnih točaka.

Kada nas počnu napuštati imena, i riječi, i sjećanja, sve ono što smo stvorili i s nekim podijelili - što ostaje? U toj rečenici krije se bit novog romana Josipa Mlakića koji je u subotu navečer predstavljen publici u Mostaru.

Riječ je o romanu u kojem se, kako su istaknuli predstavljači – književna kritičarka Magdalena Bčažević i profesorica s mostarskog Sveučilišta Perina Meić, Mlakić odmiče od dosadašnjeg stila i piše roman prožet lirikom.

U Bezdanu Mlakić se dotiče sjećanja, odnosno njegova gubitka, te piše o dva para, koja naizgled nemaju dodirnih točaka. No, obje žene u romanu bore se s gubitkom sjećanja, a Mlakić pokušava odgonetnuti gdje to završava naše sjećanje kada ga izgubimo.

Izdavačka kuća Fraktura u čijoj je nakladi roman i objavljen, navodi kako je Mlakić ''suviše dobar pisac da bi svoje likove koje počinju napuštati imena, riječi, sjećanja, sve ono što su stvorili, ostavio bez svjetla''.

Mudra i autentična, napisana preciznim jezikom poezije, ona govori o vremenu i zaboravu, o povijestima velikim i malim, a ako smo u stanju u njoj pročitati bjeline – slučajan dodir, kavu i šutnju udvoje, život ponavljanja i ples vremena – lako bi moglo biti da je Bezdanom Mlakić stvorio svoj najnježniji roman.

Bezdan je podijeljen u tri cjeline od kojih u prvom donosi mučnu priču o paru starih ljudi koji se po završetku Domovinskog rata vraćaju u razorenu selo i nastoje početi novi život. Mlakić nas u drugom dijelu romana upoznaje o starom bračnom paru gimnazijskih profesora – njihove sociološke, intelektualne ali i klasne razlike uz Alzheimerovu bolest od koje obolijeva profesorica.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.