Spot sniman u Mostaru

Barimatango: Jelena i Atilla izvode romsku glazbu 21. stoljeća

Kultura / Flash | 30. 03. 2016. u 19:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kreatori neobične i iznimno zanimljive glazbene priče koja se krije iza imena Barimatango su pjevačica Jelena Milušić i gitarista Atilla Aksoj.

Jelena i Atila vrijedno su radili u proteklom razdoblju, a rezultat toga je prije nekoliko dana objavljeni album romske glazbe pod nazivom ''O Devel''. Povodom izlaska albuma objavili su i prvi video za ''Pelno me sam'', pjesmu legendarnog Šabana Bajramovića koju je napisao za vrijeme svog petogodišnjeg boravka na Golom otoku. ''Pelno me sam'' je pjesma koja sanja o slobodi, piše RadioSarajevo.ba.

Termin Barimatango zvuči smjelo i melodično, ima simbolično značenje. a za Jelenu i Atilu se činio prikladnim za naziv onoga što rade. Barimatango na romskom jeziku znači noj - ptica koja je uspjela evoluirati i preživjeti usprkos svim izazovima i promjenama u okruženju, simbolizirajući kontinuiranu borbu za opstanak.

"Dok još uvijek nismo imali naziv, izuzev naših imena naravno, tragali smo za imenom koje bi nas privuklo značenjem, zvukom, asocijacijom na nešto posebno. Kad smo vidjeli kako se ime ptice noj kaže na romskom bili smo oduševljeni - barimatango! Zvuči tako smjelo i melodično. Kada smo istražili mitološku, povijesnu i kulturnu pozadinu koju ptica noj nosi, znali smo da je to ime za nas. Postoji dosta kontroverze oko te najveće ptice, koja uz to ne leti i jedine kojoj su sva pera jednaka. U egipatskoj mitologiji božica istine i pravde Maat na glavi nosi pero noja koje joj služi kao vaga i mjerilo duše na njenom putu vječnosti. S druge strane, u starom testamentu noj nije smatran dobrim stvorenjem, već uljezom i žrtvenim jarcem. Romi vjeruju da noj donosi sreću - ono nešto za čim većina žudi", priča Jelena.

Na albumu ''O Devel'' nalazi se 11 romskih pjesama koje potječu s Balkana, preko Rumunjske, sve do Španjolske. Ove pjesme donose neobično originalan i iznenađujući pogled na tu glazbenu kulturu i definitivno su romske pjesme kakve do sada nismo čuli.

"Izbor je bio spontan i uglavnom se baziro na istraživanju ove neizmjerno bogate i prelijepe glazbe. Željeli smo snimiti neke pjesme koje su manje ili gotovo nimalo poznate na našem području, iako se na albumu nalazi nekoliko klasika poput 'Đelem Đelem' i 'Pelmo me san'. Nismo to smatrali rizikom, naprotiv. Kad vas pjesma privuče svojom ljepotom, melodijom i atmosferom, a čujete je prvi put, tu onda stvarno ima nešto. Naši aranžmani i kompletno sazvučje potpuno su drugačiji od onog što smo koristili kao referencu. Melodije pjesama su tu. Interpretacija, atmosfera, aranžmani su kompletno drugačiji, oni su naši. Nismo htjeli praviti blijede kopije, već pretočiti inspiraciju u nešto novo. Album je atmosferičan, minimalističan, intiman. Nadam se da će ljudima staviti osmjeh na usne i opustiti ih", kaže Jelena.

Jelena Milušić i Atilla Aksoj, svedeni na meditaciju glasa i instrumenta, ostvaruju iznimno uzbudljiva poniranja u emocionalnost romske muzike. Njihove suptilne izvedbe odlikuje plemenit i duboko promišljen minimalizam koji sa sobom nosi dašak nečeg novog i drukčijeg.

Atila se sjeća prvog zajedničkog nastupa s Jelenom na jednom festivalu u Dubrovniku kada je prvi put prepoznao sjetu i sentimentalnost u njenom glasu koji će kasnije biti vodilja za stvaranje njihove glazbe..

"Spontano smo krenuli u ovu priču. Na tom festivalu sam zapravo otkrio savršen Jelenin glas, glas koji je kasnije odredio koje pjesme ćemo birati. Na našem albumu pored romske glazbe našla se i jedna pjesma iz Španjolske. To su pjesme koje su se nama svidjele. To je bio jedini kriterij. Pjesme kojima smo dali novo ruho. Na albumu se mogu čuti dvije vrste gitare i prelijepi Jelenin glas'', ističe Atila.

Do sada su nastupali najviše u Hrvatskoj, zatim dva puta u Njemačkoj - Leipzigu (na Sajmu knjige) i Berlinu (povodom manifestacije Berlin calling BiH), Belgiji - Bruxelles i Tourneu, kao i nekoliko puta u BiH. Planiraju promociju albuma u Mostaru i Sarajevu u sljedećih nekoliko mjeseci.

Povodom izlaska albuma, objavljuju prvi video za ''Pelno me sam'', pjesmu legendarnog Šabana Bajramovića koju je napisao za vrijeme svog petogodišnjeg boravka na Golom otoku, piše RadioSarajevo.ba.

''Pelno me sam'' je pjesma koja sanja o slobodi. Video je sniman u Mostaru na nekoliko lokacija. Kameru i režija spota uradio je Miki Olibari Powell, scenarij Barimatango i montažu Nikola Galić.

Ovo dvoje istinskih umjetnika pričaju kako je ljepota melodije bila presudna da njihov izbor budu upravo romska i sefardska muzika.

Kako su radoznali i ljubitelji world glazbe, sigurni su da će nastaviti istraživati, kao i raditi autorsku glazbu. Nakon ovog albuma planiraju uraditi i presjek sefardskih pjesama. Radit će puno i vraćati se glazbenoj ostavštini koja za njih predstavlja neiscrpan izvor inspiracije.

Kopirati
Drag cursor here to close