Promocija knjige

Aziz Tafro: Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH

Kultura / Knjige | 26. 02. 2014. u 20:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga pod nazivom "Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH" autora Aziza Tafre promovirana je večeras u Sarajevu, a promotori su ocijenili da se autor smjelo upustio u istraživanje ove teme o kojoj se u BiH malo zna i malo govori.

Kako je istaknuto večeras, ova knjiga je dugo čekano znanstveno-književno djelo, a ocijenjeno je da se radi o temeljito istraženoj neispričanoj priči koja nudi brojne podatke o plaćenicima iz drugih država koji su ratovali na ratištima u BiH.

Promotor Avdo Huseinović kazao je se autor ozbiljno dugi niz godina bavio istraživanjem ove teme, a njegov stav je da je sudjelovanje grčkih, ruskih, ukrajinskih i drugih plaćenika u ratu u BiH važni segment agresije na BiH 1992. - 1995. godine.

- Godinama se ovdje govori o plaćenicima koji su sudjelovali u ratu, a dolaze iz islamskih zemalja, ali sada ova knjiga otvara novo poglavlje otkrivanja činjenica o ratu - kazao je Huseinović.

Potvrdio je da je Tužiteljstvo BiH započelo proces istraživanja sudjelovanja ruskih i grčkih plaćenika u genocidu u BiH, a Huseinović smatra da će ovo štivo biti važno i za Tužiteljstvo BiH u tim istragama kao i podizanje optužnica budući da postoje problemi nedostatka dokaza.

Iznio je i podatak da je nekoliko tisuća plaćenika sudjelovalo u ratu u BiH, ali Huseinović misli da ta brojka ide i do 20.000 plaćenika, a otvaranjem novih istraživanja doći će se do točnijih podataka te se nada da će utvrditi odgovornost tih ljudi za mnoge zločine u BiH posebno kada je u pitanju opsada Sarajeva jer je na Jevrejskom groblju djelovala takva postrojba.

Promotor knjige Ernest Imamović smatra da knjiga ima povijesni značaj jer ova oblast u ovakvom smislu još nije obrađena zbog čega je ona za njega hrabar potez autora Tafre.

- Zanimljiva činjenica je da je stav Ruske Federacije bio da se ne miješa u rat u BiH te je službeno ministar odbrane Rusije došao u Begorad i to potvrdio. Srpsko rukovodstvo imalo je namjeru internacionalizirati rat te je učešćem ruskih i grčkih plaćenika to pokašuno, ali je završeno neuspjehom - zaključio je Imamović.

Autor knjige Aziz Tafro u razgovoru za Agenciju FENA je kazao da je zapanjujuća šutnja o sudjelovanju ruskih i grčih plaćenika u ratu u BiH, ali i o nemjerljivom zlu kojeg su počinili u BiH, zbog čega se i odlučio za istraživanje ove teme.

Kao primjer iz knjige je naveo ruskog pisca Eduarda Limonova kojeg je Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, doveo u Sarajevo, a potom je Limonov s Trebevića 1992. godine pucao na građane Sarajeva.

- Limonov ostaje nekažnjen. Potom putuje u Francusku zbog čega se pitam šta bi uradile francuske vlasti da se Limonov popeo na Eiffelov toranj i pucao po građanima Pariza ili da je pucao po Moskvi - upitao je Tafro.

Na pitanje kako je dolazio do podataka, Tafro kaže da je koristio dokumenete koje je dobio iz Moskve od raznih političkih stranaka i Ministarstva pravde Ruske Federacije te dokumentaciju Haškog tribunala.

Na kraju je kazao da ova knjiga treba prenijeti poruku da oni koji su sudjelovali u planiranju, organiziranju ili dovođenju plaćenika, ali plaćenici koji su počinili stravične ratne zločine trebaju odgovarati.

Kopirati
Drag cursor here to close