Der Standard

Austrijanci secirali čudo u Međugorju i podsjetili na mračnu prošlost Hercegovine

Kultura / Flash | 21. 04. 2017. u 19:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski dnevnik Der Standard objavio je reportažu iz Međugorja pod naslovom ‘Vatikan u Međugorju želi uvesti red’, u kojoj se ističe da bi do ljeta izaslanik pape Franje trebao istražiti kako će se Sveta Stolica postaviti prema poznatom hodočasničkom mjestu u kojem se navodno ukazala i ukazuje Gospa, prenosi T-portal.

‘Koji Henryk? Poslanik iz Vatikana? Ne, nismo čuli za njega.' Većina hodočasnika u Međugorju ne zna tko je Henryk Hoser, varšavski nadbiskup kojeg je nedavno Papa poslao u ovo hercegovačko selo da bi istražio kako bi se ovo mjesto hodočašća trebalo ubuduće pastoralno tretirati. Hodočasnicima nije ni važno to što Katolička crkva nikad nije službeno priznala ukazanje Gospe, kako se ovdje naziva Marija koju je navodno prije 36 godine vidjelo šestero djece. Mnogi godinama dolaze ovdje. Međugorje je postalo sastavni dio njihove vjere. Drugi pak dolaze zato što se interesiraju za čuda’, piše Der Standard na početku svoje reportaže o Međugorju u Bosni i Hercegovini.

Međugorje godišnje posjeti oko milijun hodočasnika, a sve izgleda vrlo komercijalizirano, piše Der Standard. ‘Za lokalne ljude to je sigurno super posao’, citira austrijski list jednu turistkinju iz Rumunjske. Ističe se da se svugdje mogu kupiti kipovi Marije u raznim veličinama, a tu su još krunice, narukvice, majice, križevi i jastuci s Marijinim likom. ‘Niz ulica u ovom hercegovačkom selu ispunjen je nizom trgovina s istim suvenirima’, piše Der Standard.

Citira se i časnu sestru koja se nada da će Vatikan u Međugorje poslati svećenike koji govore njemački, s obzirom na to da dosta hodočasnika dolazi iz Njemačke i Austrije. ‘Vjerski turizam u Međugorju proteklih desetljeća slabo kontrolira ne samo Vatikan, nego i labave strukture BiH’, piše Der Standard i navodi kako se godišnje ondje potroši oko 90 milijuna eura. Prema doktorskoj disertaciji Vencela Čuljka iz 2014., tek 32 posto tog novca je oporezovano, a ostatak se troši na crno i financira rad na crno, prenosi T-portal.

Samo od turističke takse godišnje bi se u Međugorju moglo uprihoditi oko 600 tisuća eura, no prema službenim podacima općine Čitluk, u kojoj se nalazi Međugorje, u budžet je uplaćeno tek 117 tisuća eura. Postavlja se i pitanje plaćanja PDV-a, ističe Der Standard. Podsjeća se i da se papa Franjo kritički očitovao o Međugorju, govoreći o ‘spektaklu ukazanja’, te navodi da se između franjevaca, koji kontroliraju Međugorje, i mostarskog biskupa desetljećima odvija otvoreni sukob.

‘Zapadna Hercegovina je teška za život, vrela ljeti i kamenita. Mnogi ljudi su napustili ovo područje jer nisu mogli preživjeti. Tijekom Drugog svjetskog rata ovdje su počinjeni teški zločini. Fašističke ustaše bile su vrlo brutalne, a nacionalizam posebno snažan’, piše Der Standard i dodaje kako su 1941. zaklani mnogi Srbi, a da je zločine počinio i HVO u ratu od 1992. do 1995. godine. ‘U zadnjem ratu hrvatski nacionalisti u Hercegovini osnovali su pseudorepubliku Herceg-Bosnu, koja je trebala biti priključena Hrvatskoj.’

O svemu tome hodočasnici naravno ne znaju ništa, konstatira na kraju reportaže iz Međugorja Der Standard.

Kopirati
Drag cursor here to close