Trebinje

Arheolozi otkrivaju početke stočarstva u Hercegovini

Kultura / Flash | 15. 06. 2017. u 11:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sedmodnevnih terenskih istraživanja na jugu Hercegovine u Muzeju Hercegovine u Trebinju predstavljeni su rezultati posljednje faze projekta Eurofarm, piše Dnevni avaz.

Nositelj projekta je Arheološki institut sveučilišnog koledža iz Londona, a partneri su Muzej Republike Srpske, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa, te Muzej Hercegovine u fazi istraživanja na području općina regije istočne Hercegovine.

Prema riječima Marca van der Lindena s Arheološkog instituta londonskog koledža, cilj projekta je da se utvrdi kada je počeo razvoj stočarstva i agrikulture kod stanovnika rane prahistorije područja BiH i regije.

''Nakon analize prikupljenih materijala s ovih terenskih istraživanja, ekspedicija, planiramo povratak na ova područja. Najvjerojatnije ćemo se vratiti na već poznate lokacije, koje nisu potpuno istražene krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, kako bismo sakupili što više podataka i odgovora na pitanja odakle su dobivali vodu, koje su to vrste životinja oni tada uzgajali, na koji su ih način prehranjivali i kako se sve to uopće uklapalo u ovdašnji pejzaž, pojasnio je Van der Linden.

Kako je rekla Jelena Pujić, kustosica i arheolog u Muzeju Hercegovine, sedmodnevna istraživanja pećina na području Ljubinja, Berkoviča i Gacka otkrila su materijalna svjedočanstva o životu najranijih ljudskih zajednica na ovom području, ali nađeni arheološki materijal životinjske kosti i dijelovi keramike tek trebaju biti preciznije datirani.

U terenskim istraživanjima sudjelovali su i članovi Speleološkog društvu Zelena brda, koji su ustupili opremu i dali stručnu pomoć, te mještani koji su Članovima ekspedicije sve vrijeme izlazili u susret.

Direktorica Muzeja Hercegovine, Ivana Grujić kaže kako je blizina prahistorijskog nalazišta Crvena stijena dovoljan jamac da arheolozi na području Hercegovine neće gubiti vrijeme.

''Istraživanje će, sigurno, pokazati da su na ovom području još od vremena paleolitika, preko neolitika i drugih razdoblja prapovijesti postojala naselja s većim brojem stanovnika'', rekla je Avazu Grujuć.

Kopirati
Drag cursor here to close