Svečana misa

Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto na proslavi patrona župe Drvar

Kultura / Vjera | 21. 03. 2017. u 10:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župa Drvar svečano je proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Josipa, u nedjelju 19. ožujka 2017.

Svečanu svetu misu predvodio je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, koji po drugi put u mjesec dana dolazi u Drvar. Nuncij je, naime, bio u Drvaru sredinom veljače kada je razgovarao o problemu neizgradnje župne crkve s predstavnicima općinskih i županijskih vlasti.

Uz zvonjavu zvona s improviziranog drvenog zvonika - koji je za tu zgodu bio urešen vatikanskom i zastavom hrvatskog naroda u BiH, te likom pape Franje na nekoliko metara dugačkom platnu – apostolskog nuncija su pred zgradom društvenog doma koji već 22 godine služi kao crkva, dočekali vjernici koje je nuncij blagoslovio i s njima svečano ušao u crkvu.

Uz nuncija na misnom slavlju su koncelebrirali drvarski župnik i župni vikar don Davor Klečina i don Predrag Ivandić, a pjevala je muška klapa „Pivači sv. Jakova“ iz Šibenika. Osim domaćih drvarskih vjernika na misu su pristigle i skupine vjernika iz Bihaća, Bos. Petrovca, Ključa, Bos. Grahova te iz livanjskog dekanata.

Od predstavnika vlasti bili su nazočni predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić s ministrom Ivicom Brešićem, a po prvi put je župu Drvar posjetio i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Dal Vechio. Na proslavi patrona župe Drvar bio je i novoizabrani predsjednik mladeži HDZ BIH Mario Mikulić s većom skupinom članova svoje stranke. Pred kraj misnog slavlja stigao je načelnik općine Drvar Goran Broćeta u pratnji predsjedatelja Općinskog vijeća Nikice Bosnića i pravoslavnog svećenika iz Drvara Siniše Serdara.

Na početku misnog slavlja župnik Klečina je u pozdravnom govoru zahvalio Nunciju što je poslušao poziv Svetoga Oca pape Franje da Crkva treba poći na periferije, te naglasio da je Nuncij došao u Drvar koji se nalazi na periferiji države BiH, Banjolučke biskupije i hrvatskog naroda, ali nadasve na periferiji briga i zalaganja institucija vlasti i političkih stranaka, što se očituje i u činjenici da drvarski katolici već 22 godine ne mogu ostvariti pravo na svoju vlastitu crkvu, pa je župa Drvar kao „podstanar“ jedinstven primjer u cijeloj BiH.

U svojoj propovijedi nuncij Pezzuto je potaknuo vjernike da po primjeru sv. Josipa budu u službi života i njeguju duhovno roditeljstvo koje se najviše očituje u brizi i odgoju novih mladih naraštaja, te da uvijek u životu nastoje vršiti volju Božju kao što je to činio i sv. Josip. Ohrabrio je vjernike da ne klonu duhom, te naglasio da za Boga ne postoje periferije, dapače, papa Franjo svojim primjerom pokazuje cijeloj Crkvi da periferije postaju središta duhovne brige Crkve.

Na kraju misnog slavlja župnik Klečina je nunciju Pezzutu uručio dva simbolična dara – drvorez s prikazom stare župne crkve u Drvaru srušene 1949., rad gluhonijemog samoukog umjetnika iz Krnjeuše Slobodana Bobe Novakovića, s nadom da će nova crkva u Drvaru biti što prije izgrađena, te fragment oltarnog pluteja s motivima starohrvatskog pletera iz predromaničke crkve u Drvaru (9-.10.st.), rad u keramici akademske slikarice Kristine Ćavar iz Širokog Brijega, što govori da Hrvati i Katolička Crkva u Drvaru nisu od jučer nego su tu stoljećima, iako doduše nema povijesnog kontinuiteta.

Potom je nuncij još jednom javno apelirao na institucije vlasti da u što skorije vrijeme riješe pitanje zemljišta za izgradnju crkve u Drvaru, te da se političke igre stranaka odvoje od prava katoličke zajednice na crkvu, koje je ujedno i Božje pravo, a u duhu Isusove riječi: „Dajte caru carevo, a Bogu Božje“ (Mt 22, 21).

Po svršetku misnog slavlja „Pivači sv. Jakova“ iz Šibenika izveli su u crkvi kratak duhovni koncert, priopćeno je.

Patronu župe Drvar prethodila je duhovna trodnevnica, a u petak 17. 3. nakon svete mise koncert duhovne glazbe i dalmatinske šansone održao je neretvanski tenor Branko Medak iz Metkovića u klavirskoj pratnji Domagoja Mustapića iz Ploča.

 

Kopirati
Drag cursor here to close