Andrićevstvo u Mostaru: Kulturno-rasistički odnos prema Bosni
OBJAVA: Ponedjeljak, 9. siječnja 2017. 9:05
IZVOR: Bljesak.info | F
AUTOR: R.I.
Andrićevstvo u Mostaru: Kulturno-rasistički odnos prema Bosni
0

Mahmutćehajićevo djelo osnovano je na filozofskim, teološkim i književno-kritičkim tumačenjima Bosne u njenoj identitetskoj pluralnosti

Odjel za književnost Muzeja Hercegovine organizira razgovor o knjizi Rusmira Mahmutćehajića "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja", koji će održati 11. siječnja u Centru za kulturu Mostar, s početkom u 19 sati.

Istoga dana, održat će se konferencija za novinare u Hotelu "Bristol", s početkom u 11:30 sati, priopćeno je iz Odjela.

O knjizi i pitanjima koje ona pokreće govorit će Nerin Dizdar, Sanjin Kodrić, Mirsad Kunić, Senadin Lavić, Vahidin Preljević i autor. Razgovor će moderirati Krsto Mijanović.

Knjiga Andrićevstvo je prvo cjelovito kritičko preispitivanje ideologijskih čitanja, tumačenja i korištenja književnog djela Ive Andrića u nacionalističkim, orijentalističkim i kulturno-rasističkim odnosima prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu, priopćeno je iz Muzeja Hercegovine.

To Mahmutćehajićevo djelo osnovano je na filozofskim, teološkim i književno-kritičkim tumačenjima Bosne u njenoj identitetskoj pluralnosti.

Njime su dekonstruirane kanonizirane dogmatizacije književne fikcije potrebne nacionalističkim, orijentalističkim i rasističkim vidicima svijeta.

Različite pojave estetizacije politike i politizacije estetike u ideologijskim korištenjima pripovjedačkog djela Ive Andrića Mahmutćehajić naziva "andrićevstvom".

''Kako je vidljivo iz dosadašnjih reakcija, ta knjiga uzbuđuje i liberalne i konzervativne, i nacionalističke, i antinacionalističke, i komunističke, i antikomunističke krugove postjugoslavenske drame. Iz tih reakcija vidljivi su i raniji i sadašnji razlozi za tabuiziranje nametanih čitanja i korištenja tog djela izvan okvira fikcijske književnosti'', navodi se u priopćenju.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.