'Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja': Knjiga koja je uzbudila duhove i u Mostaru
Kritičko preispitivanje
OBJAVA: Srijeda, 11. siječnja 2017. 20:37
IZVOR: Bljesak.info/F
AUTOR: Sa.M.
Rusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu3Rusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu2Rusmir Mahmutćehajić razgovor o AndrićevstvuRusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu4Rusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu5Rusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu6
0
Rusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu3
Rusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu2
Rusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu
Rusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu4
Rusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu5
Rusmir Mahmutćehajić razgovor o Andrićevstvu6

Mahmutćehajićeva knjiga je uzbudila i liberalne, i konzervativne, i nacionalističke, i antinacionalističke, i komunističke, i antikomunističke krugove u Bosni i Hercegovini i regiji.

U sijedu je u Centru za kulturu u Mostaru održan razgovor o knjizi "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" autora Rusmira Mahmutćehajića.

Knjiga "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" izučava utjecaj Andrićeva pisanja na realne društvene tijekove, uključujući Andrićevo kreiranje i afirmiranje stereotipa i predrasuda prvenstveno prema bosanskom muslimanskom stanovništvu.

''Knjiga 'Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja' prvo je cjelovito kritičko preispitivanje ideologijskih čitanja, tumačenja i korištenja književnoga djela Ive Adrića u nacionalističkim, orijentalističkim i kulturno rasističkim odnosima prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu'', kazao je sveučilišni profesor Krsto Mijanović.

On će moderirao razgovorom o Mahmutćehajićevoj knjizi na kojemu su diskutirali Ivo Banac, Nerin Dizdar, Sanjin Kodrić, Mirsad Kunić, Senadin Lavić, Vahid Preljević i sam autor.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan kazao je kako je Mahmutćehajićeva knjiga uzbudila i liberalne, i konzervativne, i nacionalističke, i antinacionalističke, i komunističke, i antikomunističke krugove u Bosni i Hercegovini i regiji.

''Objavom ove knjige, književni opus Ive Andrića gurnut je pred ogledalo studioznog istraživanja koji je obrađen u Mahmutćehajićevoj knjizi te su tom slikom i iskrivljenim sadržajem mnogi bili iznenađeni'', istaknuo je Krhan.

Nerin Dizdar dodao je kako kroz knjigu "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" autor ukazuje na antibosanstvo i negiranje bosanskoga identiteta.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.