HNK

'Ajmo na fuka' u Livnu

Kultura / Flash | 22. 05. 2017. u 13:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava ''Ajmo na fuka'' autora i redatelja Dragana Komadine bit će odigrana u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu u srijedu 24. 5. 2017. u 20 sati.

Predstava, prvi koprodukcijski projekt Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru, prvi put nakon dvadeset godina izravno se i otvoreno bavi hrvatsko-bošnjačkim sukobom, ispreplićući prošlost i sadašnjost te vrlo sugestivno i iskreno progovora o besmislu rata i razloga zbog kojih je vođen.

Vojnike sukobljenih strana u Mostaru na sceni igraju glumac Narodnog pozorišta Mostar Saša Oručević i glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Robert Pehar.

Predstava koja govori o ratu prepoznata je kao pravi mirovni projekt i u međuvremenu je postala dio „PRO budućnosti“ projekta koji se u Bosni i Hercegovini realizira u organizaciji Catholic Relief Services i USAID-a. U okviru projekta planirana su brojna gostovanja u gradovima širom Bosne i Hercegovine, a na kraju svake od predstava organizira se razgovor na kojem uz glumce i redatelja sudjeluje i lokalna publika, čime se otvara dijalog na temu je li moguć kvalitetan život u ratom podijeljenim sredinama.

Tema ratnih sukoba u Mostaru, koja je prvi put otvorena, privukla je mnoštvo gledatelja koji su u scenama prepoznavali i ratni i poratni život podijeljenog grada. Posebno je zanimljivo što se jedna lokalna priča, prepuna slenga s mostarskih ulica, dojmila na sličan način i gledatelja u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Trebinju i Bugojnu. Predstava je stigla i do Češke republike odigrana je dva puta u Pragu i Brnu, a zatim u Beču i Zagrebu.

Na XIV Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici dobila je nagradu za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke suradnje.

O predstavi njen autora Dragan Komadina kaže: ''Ovo je prije svega antiratna predstava, koja evocirajući ratne traume istodobno utire put njihovom zacijeljenju, te razumijevanju i suočavanju s onim što se događalo. No ona jednako tako upozorava i na hladni rat koji se vodi već dvadeset godina. I tu je najdragocjenija njezina recepcija kod mlađe publike. Kao opomena. Ili što bi rekao Romain Rolland: od rata jedino više mrzim one što pjevaju o ratu u kojemu nikad nisu bili''.

Kopirati
Drag cursor here to close