Još nismo otupili

Adnan Lugonić za Bljesak.info: “Mostarska liska” je rijetka prilika, koju ne bi trebalo propustiti

Kultura / Flash | 22. 04. 2017. u 06:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru će večeras prvom predstavom u konkurenciji svečano biti otvoren 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”, koji se u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar održava do 29. travnja. Sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

Na koji je način rađena selekcija, kakve su predstave ove godine u programu, za Bljesak.info govori Adnan Lugonić, selektor “Mostarske liske” i umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Je li bilo teško napraviti selekciju za ovogodišnju 'Mostarsku lisku'?

S obzirom da je na adresu Narodnog pozorišta u Mostaru stiglo 45 prijava za Festival „Mostarska Liska“, mogu reći da proces odabira predstava koje će ući u natjecateljski program nije bio nimalo lagan. Na prostoru cijele regije se radi jako puno komedija, naročito u nezavisnim, vanistitucionalnim produkcijama, i broj prijavljenih dovoljno govori o tome koliko su željeli da njihove predstave budu odigrane na Liski. Osam predstava je zadovoljilo kriterije i uvrštene su u program festivala.

Što je bilo presudno za izbor osam predstava koje ste uvrstili u program ovogodišnjeg festivala?

Glavni i osnovni kriterij je bio da su predstave rađene u žanru komedije, da na duhovit način tretiraju određenu temu. U skladu s tim jednako važno je bilo da režija, gluma, dramaturgija budu na zadovoljavajućem nivou, da se vidi ozbiljan i predan rad ekipe. Komedije se kod nas najčešće smatraju tzv. teatarskim tezgama, a mi smo željeli da na Festivalu budu odgirane profesionalno urađene, kvalitetne predstave.

Kakva je kvaliteta kada je u pitanju komediografski žanr u profesionalnim teatrima u regiji?

Većina teatara u regiji na svojim repertoarima imaju komedije, budući da taj žanr kod nas možda najviše i privlači publiku. Ljudi od teatra očekuju i da ih zabavi, odvuče misli od svakodnevnih problema, da im na lagan način predstavi ono što se inače smatra ozbiljnim. Mogu reći da su institucionalni teatri ozbiljno pristupili komedijama i ponudili vrlo kvalitetne i odgovorne predstave.

Obično se na sam pojam 'komedija' nasmiješimo, i prva reakcija je 'Idem da ne mislim ništa i da se odmorim i nasmijem'. Što donose predstave u selekciji, uz smijeh, obrate, vjerovatno zanimljive likove...?

I na predstavama ovogodišnje Liske publika može očekivati da će se nasmijati i putem smijeha suočiti se sa problemima. Komedije su tu da nam kroz drugačiju prizmu predstave sve ono što nam mediji i okruženje nameću kao nesavladive prepreke i probleme i svakodnevno nas drže u nekoj vrsti straha – od izbora političara/političarki do izbora životnog partnera/ice. Publika može očekivati da se svemu tome nasmije. Predstave su dosta stilski različite i baš u toj raznovrsnosti mislim da je posebnost ovogodišnje Liske.

'Smijehom do slobode' – je li 'Mostarska liska' prilika i da udahnemo malo zraka slobode od stvarnosti kojom smo okruženi?

Komedija je oduvijek bila sjajan način da se usprotivite društvenim normama. Ni kraljevi svoje lude nisu doživljavali ozbiljno nego su se smijali i onda kada luda direktno ismijava kralja. Smijući se ludama, smijali su se sami sebi. Kada društvo otupi na smijeh znači da s njim nešto ozbiljno nije u redu. Mi na svu sreću još nismo otupili. Ponekad me zabrinjava čemu se sve smijemo, koliko su nam estetski kriteriji nisko postavljeni, ali i dalje postoji publika koja zna prepoznati dobru i kvalitetno urađenu komediju.

Niste u žiriju pa onda možemo i pitati: koje su predstave Vama bile najveće iznenađenje, ili uzbuđenje, i zašto?

U svim predstavama sam našao segemente koji su mi uzbudljivi i zanimljivi – u nekima je to tema, kod drugih rediteljsko čitanje, kod trećih vješta i precizna gluma, a većina ih objedinjuje sve pobrojane segmente. Ne bih da izdavajam bilo koju predstavu, ne bi bilo umjesno, pogotovo što kao selektor stojim iza svake od njih i mislim da su svih osam predstava zasluženo na Festivalu i da će moj odabir naići na odobravanje i publike i struke.

Ima li uzbuđenja pred početak festivala?

Naravno da ima. Gotovo sve predstave sam gledao putem snimaka i sada jedava čekam da ih pogledam i doživim uživo, kroz teatrsku čar direktne komunikacije između aktera i publike.
I za kraj – zašto da dođemo od 22. – 29. 4. u Narodno pozorište Mostar na 'Mostarsku lisku'?
Zato što ćete tijekom 8 dana biti odigrano 8 kvalitetnih predstava i mislim da je to rijetka prilika koju nitko od ljubitelja i ljubiteljica teatra u Mostaru, pa i šire, ne bi trebao/la propustiti.

Kopirati
Drag cursor here to close