Redatelj i producent

Ademir Kenović najavio nove filmove

Kultura / Kazalište | 23. 08. 2017. u 08:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Čini mi se da ću uskoro pokušati režirati nekoliko priča koje me u posljednje vrijeme opsjedaju... Pravljenje filmova je neizvjestan posao, ali je meni najvažniji neki unutarnji poticaj, koji nekako u ovo vrijeme snažno osjećam...'', rekao je poznati bh redatelj, Ademir Kenović, koji je predsjednik žirija ovogodišnjeg Mediteran film festival.

Govoreći o samom festivali i filmovima, Kenović je kazao kako će ovogodišnji festival biti dobar.

''Vidio sam većinu filmova u našoj selekciji vjerujem da će ovo biti dobar festival! Uvjeren sam da će biti korisnih susreta, razmjena svježih poslovnih ideja i da će i ove godine festival doprinijeti širenju pogleda, ideja i toliko potrebnih pozitivnih komunikacija...'', rekao je u intervjuu za festivalski portal Kenović.

MFF ove godine slavi svoju punoljetnost. A novinari stranice Mediteran film festivala su upitali ovog poznatog redatelja koliko je teško preživjeti u filmskom i festivalskom svijetu, pogotovo u BiH gdje sve dobre stvari imaju ograničen rok trajanja.

'' Skoro ništa u današnje vrijeme nije lako, ali ljudi koji se bave filmom na bilo koji način, uspijevaju opstati zato što gledaju na život s pozitivne, optimističke strane, tako da sam siguran da ništa vezano za film nema ograničeni rok trajanja...'', zaključuje Kenović

Ademir Kenović je producirao ''Žaba'' koji je nagrađen na Sarajevo Film Festivalu. Tada je rekao da je riječ o najznačajnijoj poslijeratnoj drami u BiH, jer Žaba daje nadu da se traume mogu premašiti.

'' Rekao sam da je Žaba jedna od najznačajnijih drama pretočenih u film u posljednje vrijeme... Problem trauma nakon teških perioda u kojem smo živjeli se može prevazići jedino ako se otvoreno suočimo s njim i pokušamo ga prevazići.... Žaba nam daje nadu da je to moguće...'', pojasnio je Kenović.

''Film na neki način otvara pogled u budućnost koja je optimistična''. A odgovarajući na pitanje jesu li pred nama svijetla i filmska i stvarna vremena, Kenović kaže:

'' Ako smo uvjereni da želimo bolje i da radimo na tome, siguran sam da ćemo u tome i uspjeti... Svjetlo pred nama može biti jedino ako se svi posvetimo žestokom radu i pogledu prema naprijed... ''

Inače, Ademir Kenović je bosanskohercegovački redatelj i producent, rođen u Sarajevu 1950. godine.

Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu, gdje je i diplomirao 1974. godine. Studirao je film, englesku književnost i umjetnost na Dennsion sveučilištu u Ohio. Godine 1989. postavljen je za profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Njegov prvi film ''Ovo malo duše'' imao je premijeru 1986. na La Quinzaine de Realisateurs, Cannes Film Festival. Drugi film ''Kuduz'' dobio je tri nominacije Felix-a, i specijalno priznanje žirija za kreativni duh novih filmova koji dolaze iz Sarajeva.

Kenović je tijekom ratnih godina snimio preko 50 dokumentarnih filmova, sarajevski vizualni dnevnik, te seriju dokumentarnih zapisa ''Ulica pod opsadom''. Njegovi igrani i dokumentarni filmovi su prikazani i osvojili brojne nagrade na mnogim svjetskim festivalima, kao što su filmski festival u Cannesu, Locarno film festival, Rotterdam, Tokio, New York i mnogi drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close