Treba

Tiho, tiho, teče Neretva

Kolumna / Kolumne | 17. 08. 2016. u 08:14 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponekad pomislim: Kako bi bilo dobro da sam ja gazda svega. Samo pet minuta i uveo bih reda. Eto samo pet minuta da sam gazda svega. (rečenicu 'J*** te, kako bi bilo dobro da sam ja gazda svega!' ne morate čitati, ali pomislim ja i to svaki put)

Ne moramo se lagati, ne misliš li ti da bi bilo dobro da si gazda svega i kako bi sve ovo začas 'porefo'?! Naravno da misliš. I svima bi nam bilo dobro da sam ja, da si ti gazda. Za sve bi(h) se pobrinuo. Nikome ništa usfalilo ne bi.

Ali nisam. Ali nisi.

Nema više, dušo, izbora

Neki dan sam vidio intrigantnu umjetničku instalaciju pred Kosačom, neoegzistencijalizam. Iščupan hidrant, fleka od ulja, kontrast crnog mineralnog ulja i bijelog kamena na Rondou, a aristokratski plavi hidrant ležao je danima položen pred spomenikom hrvatskim braniteljima.

Pretpostavljam da je riječ o umjetničkoj instalaciji jer koga sam god upitao, rekoše "razbio mercedes" kao da je to ime performansa, a nisam primijetio nijednu od stranaka čija su usta i priopćenja inače puna zaštite digniteta i opstojnosti da su izrazila prosvjednu notu zbog zaprljanog prilaza jednom od simbola hrvatske borbe i patnje na ovim prostorima (Ali hej, čovječe, kad razmisliš, možda oni to doista nisu ni primijetili jer redom su to sve rođeni Mostarci). Nisam primijetio ni da je netko od nadležnih dušebrižnika naložio čišćenje mjesta havarije sve dok se Bljesak nije sjetio ukazati na (još jednu) mostarsku sramotu.

I nije to ovim curama i momcima prvi put da ukazuju na mostarske crnjake, govna po ulici, štakore, parkiranje limenih ljubimaca, rekordne biciklističke staze s reklamnim preprekama... (Usput, sjetih se, ima i ona lokva kod Carinskog mosta, u zraku osjetiš miomiris escherichiae coli, vjerojatno pukla vodovodna koalicija na mjestu gdje je legendarni Roha svojevremeno predlagao da se razdvoje vodovodi na ovinaš i anamonjiov pa da se voda boji u crvenu i zelenu)

I samo neka tako nastave. Stoga povremeno i pomislim: Kako bi bilo dobro da je Bljesak gazda svega. Samo pet minuta i oni bi uveli reda. Eto samo pet minuta da su ovi s Bljeska gazde svega. (rečenicu ''J*** te, kako bi bilo dobro da su Bljeskovci gazde svega!' ne morate čitati, ali pomislim ja i to povremeno)

Ali nisu.

Kraj Neretve samo ti i ja

Na našu žalost, u Mostaru su samo dva i pol koalicijska vlasnika. I sve se oni sami pitaDu. I za neodržavanje izbora oni se pitaDu. I za proračun Grada, mada kažu da se oni za to ne pitaDu nego Parlament, pa bolan ne sjedim ja u tom Parlamentu nego opet vaše dvije i pol ruke u zrak se dižu. I za građevne/građevinske dozvole oni se pitaDu. I za kružne tokove i za mećanje nogostupa/pločnika/trotoara odavde do čarobnjaka iz Oza, naravno, opet se oni isti pitaDu.

Za sve se šupe i rupe pitaDu, pitaDu se o životu i smrti, oni su mali (po)ratni (polu)bogovi, evo meni ne bi dali da lajem da moje lajanje uopće može nešto promijeniti, ama davno bi oni mene ušutkali što milom što silom da oni dobro ne znaju da se ne pitam ja nego se oni pitaDu. Oni koji su gazde svega ovdje.

Ali kad vam se sutra smiluju pa vam dadu izbore kofol da se vi pitate, vi ćete opet njih zaokružiti da se oni pitaDu. Ta dva i pol koalicijska gazde.

Miris rose, vedro nebo, zvijezda Danica

I kad ih opet izabrete, opet će oni isto. I tako svaki put ili dok netko prvi ne odapne, vi ili oni ili dok netko ne digne revoluciju ili izbije kakav novi svjetski rat ili jednostavno svi ne odselite. Puna će im usta biti digniteta, a crna ljepljiva fleka danima će pred simbolom tog digniteta neometena biti. Jer boli njih briga za vašim potrebama, za vašim dostojanstvom, za hidrantom pred Kosačom, za kanalizacijom kod Carinskog. Boli njih briga što se Mostar, zajedno s vašim životom, raspada uzduž i poprijeko. Ali ako je vama dobro, onda ništa. Samo nastavite.
Neka se oni pitaDu.

Ali ja ipak smatram da treba...

I zato bih, da ne duljim, za kraj ipak citirao Marka Porcija Katona Starijeg, vrsnog političara i dobrog poznavatelja poljoprivrede i kartaške kulture, umjetnosti i arhitekture pogotovo, još negdje 150 godina prije Krista: "Uostalom, smatram da lokalne izbore u Mostaru treba održati!"

Kopirati
Drag cursor here to close