Pregled tjedna

Svojima se ne smijete – radi njih plačete!

Kolumna / Kolumne | 05. 12. 2016. u 08:14 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28.11. – Ponedjeljak

''Istina boli, ali istina je jedini put'', rekao je jedan širokobriješki franjevac progovorivši s Brijega napokon o velikom upitniku koji već skoro dva mjeseca visi nad najmlađim gradom u BiH.
Nitko još uvijek ne zna što se dogodilo na rođendanu koji se za jednog maloljetnika pretvorio u noćnu moru, a za njegovu obitelj, i sve oni koji malo misle svojoj glavom, u dokaz da se s rogatima nitko ne želi bosti.
Država šuti. Slučaj se vrti u granicama Širokoga Brijega. Narod, osim u komentarima - šuti.

29.11. – Utorak

Predsjedništvo BiH napokon je prodalo službeni automobil kojeg dugo nitko nije htio. Reklo bi se, ne želi narod imati posla sa svakim.

BiH je skinuta sa sive liste, ali sivilo građanima ne miče s očiju. Mediji objavljuju zanimljive brojke – jednom turistu za dan boravka u BiH potrebno je 150 KM. Neki s toliko prežive čitavu godinu.
Objavljeno je i kako je bogatstvo bh. građana u posljednjih 16 godina poraslo za 159 posto. Ukupno bogatstvo građana u BiH iznosi 34 milijarde dolara. Statistika je stvarno stroj za mazanje očiju.

30.11. – Srijeda

Prosvjedovala je policija u Širokom Brijegu. Zbog plaća. Nisu zaprijetili da će, ako se ne ispune njihovi zahtjevi, reći tko to loše vodi istragu premlaćivanja dječaka. Prestat će raditi. Kao da su svi zadovoljni kada policajci rade.
Na slobodi su pripadnici HVO-a uhićeni zbog navodnih zločina u Orašju. Predstava dobiva drugi čin.

1.12. – Četvrtak

Ustavni sud, kojeg malo tko šljivi ili šljivi kako mu paše, poništio je rezultate referenduma u RS i napokon Izborni zakon proglasio diskriminatorskim. Povijesna je to odluka. Baš kao i objava da je kći premijera Fadila Novalića dala otkaz nakon što se javnost obrušila na činjenicu da je zaposlena u državnoj iako ima suvlasnički udio u tri tvrtke.

Novalići su nakon ručka odlučili da je bolje da premijerčica da otkaz nego da ih se razapinje. Šteta što drugi zapošljavači ne ručaju sa svojom djecom. I što ih se ne razapinje.

2.12. – Petak

Još jednom je Bakir Izetbegović, prvi u Bošnjaka, rekao da se nitko ne smije igrati s patriotima te da postoji granica preko koje se ne smije prijeći. Pitanje je o kojim patriotima Izetbegović misli i koje to ljude stavlja u prve redove nekih novih ratova?

Zanimljivo, Mali Princ već neko vrijeme govori o spremnosti na ratovanje s puno više žara nego kad je govorio o 100.000 radnih mjesta. Ili se samo čeka da nas dotuče besposličarenje pa da nam jedina zabava postane rat za sinove i slučajne prolaznike.

3.12. – Subota

Nepoznat netko platio je za 16 ramskih obitelji račune električne energije. A onda je novi nepoznat netko učinio to isto za 17 drugih obitelji. Glavni komentar kod nas je: A, budale.
Nismo mi navikli na dobrotu. Nama je bolje u mraku.

4.12. – Nedjelja

Razveselio se danas Internet u Bosni i Hercegovini snimkom prve sjednice Općinskog vijeća u Zavidovićima. Predstavio se na njoj čovjek koji će u povijest ući kao prvi Rom koji je zasjeo na lokalnu dužnost u zemlji pretrpanoj diskriminacijom.

Sijevnula su potom ismijavanja njegovog ''prvog nastupa'' sa šaptačicom, koji se, vjerujem, neće razlikovati puno od svih ostalih njegovih predsjedanja.

No, pokazalo je ovo rješenje slučaja Sejdić-Finci na mala vrata, kakvi smo mi to licemjeri. Umjesto da napokon pohvalimo pomak u državi – jer, baš ovakav, jedini je korak kojeg država može napraviti - mi ukrućeni pred monitorima, sipamo salve uvreda na račun pismenosti i sposobnosti predsjedatelja zavidovičkog Vijeća.

Eto, kao, naši i vaši su pismeni, na svim razinama. A i našima i vašima šapću i pišu govore i naši i vaši nisu se nakitili pismenošću i govorništvom. Samo, kad su naši i vaši u pitanju, spadne ukrućenost i nema smijeha. Samo suze.

Kopirati
Drag cursor here to close