Klizna situacija

Predsjedništvo BiH: Ukinite ga

Kolumna / Kolumne | 10. 03. 2017. u 09:07 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest glasi: ''Delegacije Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice sastale su se u srijedu u Predsjedništvu BiH, kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini''.

To da su se ''delegacije Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice sastale su se u srijedu u Predsjedništvu BiH'', ustvari znači da je bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović, izašao iz kancelarije bošnjačkog člana Predsjedništva, dok je hrvatski član Predsjedništva, Dragan Čović, izašao iz ureda hrvatskog člana Predsjedništva. Kako nije objavljeno gdje su tačno sastali, pretpostavimo, garant je krivo, ali dobro zvuči, da su se, praćeni svitom stranačkih došupnika, sreli na neutralnom terenu: kod srpskog člana Predsjedništva, Mladena Ivanića, koji je, čisto da ne smeta, otišao u kino, pa na pitu.
Izetbegović i Čović razgovarali su, eno fino piše, o ''aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini''. Cinik bi se sada mogao upitati o čemu su, inače, trebali pričati: o neaktuelnoj situaciji ili o trenutnim zbivanjima u indijskoj državi Uttar Pradesh?

Nešto su se, izgleda, i dogovorili predstavnici SDA i HDZ-a, ali šta, e to bi na jezik nas običnih smrtnika, koji živimo u zabludi da se dogovor postiže tako što jedan, ko god bio, upita hoćemo li, a drugi, neki drugi, odgovori hoćemo, trebao prevesti Bakir Izetbegović. On je, nakon što je Mladen došao iz kina, izjavio: ''Snažno zajednički djelovati na smirivanju tenzija i čuvati integritet i suverenitet BiH. Kompletirati tijela koordinacijskog mehanizma, dobiti pozitivno mišljenje do kraja ove godine, kao i aktivirati MAP do kraja ove godine. Zainteresirani smo i jedni i drugi da se ubrza izgradnja cestovne strukture, tu moramo ubrzati sve procese i sačiniti jedan dokument svojevrsne dinamike. SDA je ponudila da se da garancija za izgradnju autoputa na području Mostara, te smo zamolili partnera da se ubrzaju procedure kako bi se krenulo sa izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli i da se krene sa izgradnjom Termoelektrane u Banovićima''.

Kada već ne razumijemo o čemu misle iste, barem znamo o čemu ne misle: o HDZ-ovom prijedlogu novog izbornog zakona. Zbog toga se, međutim, nisu morali viđati: da sada, ove minute, Izetbegović predloži formiranje hrvatske izborne jedinice, hrvatskog entiteta, hrvatskog kanala i hrvatske Hrvatske, Čović bi ga odjeb'o na isti način na koji bi Izetbegović njemu rekao da sjaše nakon što bi saslušao HDZ-ov prijedlog o ukidanju svega, od entiteta do kantona, te organiziranju izbora po principu jedan čovjek – jedan glas. Ko ne vjeruje, neka se sjeti Mostara, ne kao takvog, već ideje da se u njemu održe izbori koji jednom narodu trenutno osiguravaju većinu u vlasti, ali i odbijanja te mogućnosti uz istovremeno zagovaranja jednakog koncepta u ostatku Federacije čemu se, naravno, kreatori mostarskog rješenja protive do iznemoglosti!?

Kako su se ''delegacije Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice sastale u srijedu u Predsjedništvu BiH'', gdje su ''razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini'', tako su i pokazale koliko je, zapravo, obesmišljeno Predsjedništvo BiH - kolektivni šef države koji služi da drugima uvali posla.

''Mislim da su te nesuglasice u vezi s revizijom u Predsjedništvu BiH završene i sve ćemo prepustiti Sudu na odlučivanje. Stvar unutar Predsjedništva je riješena jer ništa više nije na nama i mislim da su se odnosi stabilizirali'', rekao je Bakir Izetbegović, komentirajući posljedice vlastite odluke da se nazor i bez ikakve stvarne koristi za žrtve rata, ganja sa Srbijom po međunarodnim sudovima.

E, sada nam ne trebaju ni pomoć tumača, niti molba govorniku da bude malo jasniji, da priča na kojem god službenom jeziku hoće, samo neka se potrudi da ga razumijemo. Dakle, problema u trilingu Izetbegović – Čović – Ivanić više nema, ali ne zato što su obavili ono za što inače primaju platu, već zato što se više time ne moraju baviti! Situacija je, drugačije rečeno, stabilna ne zbog toga što su oni našli nekakvo rješenje, bilo kakvo, već što su neriješeni problem nabili nogom i pustili drugima da se pate.

Tako, dakle, funkcionira zajednički šef Bosne i Hercegovine: kada je neka drama, a to je počesto, onda sva trojica idu na posao, ali se ljute i pušu, a kada se problema uhvati neko drugi, tada je i situacija stabilna, pa sva trojica idu na posao, ali se lijepo pozdrave, popiju kafu, prepričaju jedan drugome kako je Barcelona poderala PSG k'o seljak Oslobođenje i iskoriste neki slobodan prostor da u miru i ekipno porazgovaraju o ''aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini''.

Predsjedništvo zapravo nije ništa više od zgrade koju je krajem devetnaestog stoljeća projektirao Josip Vancaš: ona danas služi tek tome da se imaju gdje sastati delegacije SDA i HDZ-a, popričati u miru, u toplom i u, kako je rekao Čović, nadasve pristojnoj atmosferi. Nikakva tu politička moć ne stanuje, već se tri takve sudaraju i ništa se tu kapitalno ne rješava, već se samo kreiraju problemi koji se onda šalju drugdje na traženje rješenja.

Ako je tako, a jeste, pokazalo se i u srijedu, onda ne treba razmišljati koji je najbolji način izbora članova Predsjedništva, već se valja upitati zašto ih uopće birati. Čelnici stranaka pobjednica na izborima mogu se, isto je lijepo, nalaziti u pristojnim kafanama, pa dok ih ne uhvati meza razgovarati ''o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini''. Nakon što se posvađaju, svako od svoje kuće ili stranačke centrale može na različite adrese poslati mail istovjetnog sadržaja: riješite nam ovo. Naravno, to treba pisati na engleskom...

Kopirati
Drag cursor here to close