Pregled tjedna

Njima bodovi, nama 15. slovo abecede

Kolumna / Kolumne | 22. 08. 2016. u 07:01 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

15.8. – Ponedjeljak

Iako je prošlotjedni pregled tjedna počeo obećanjem kako nema više sastanka u kafanama, lideri SBB-a i HDZ-a BiH, Fahrudin Radončić i Dragan Čović, ipak su se sastali u kafani.
Pogazio je, dakle, svoju riječ Čović koji je na konferenciji za medije u Mostaru, nakon što su u kafani ruke pružili Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, rekao kako nema više pregovaranja i dogovaranja u kafanama.

Tužno je što lideri misle da zaboravljamo i da imaju pravo gaziti svoju riječ. Tako, doduše nekažnjeno, gaze nas.

16.8. – Utorak

Gotovo nevjerojatno zbrda-zdola napisan, tekst o najljepšim zastavama odjeknuo je i u BiH. Naime, televizija N1 negdje u sredini teksta objavila je kako je zastava BiH treća najljepša na svijetu u izboru jednog poznavatelja zastava. Iako priznaje kako je zastava nespretno odsječena, stručnjaku se sviđa ''kontrast između plave i žute''.

Nažalost, poznavatelj zastava ne zna da žuti trokut sa zvjezdicama ne znači u BiH nikome previše, pa je po tome možda BiH prva na svijetu.

17.8. – Srijeda

Svijet je zabrinut. Lord Jacob Rothschild objavio je kako je u tijeku najveći financijski eksperiment u povijesti i da su nepredvidljive njegove posljedice. Kod nas nema straha. Mi već godinama živimo što u političkom što u financijskom eksperimentu, pa nas ne može dotaknuti ni najcrnji scenarij.

18.8. – Četvrtak

Oporba u Mostaru, kao i oporba na svim razinama i sve stranke kad postanu oporba, bezidejno je pokušala lupiti šakom o stol. Naime zatražili su izbore u Mostaru i smjenu gradonačelnika. Kao da nitko nikad ništa nije tražio, pa će se iznesena mostarska želja, pet minuta iza 12, uslišati.

Trebalo je u Mostaru galamiti i smišljati izlaze ranije. Samo, oporba ima oporbu, vladari vladare, a građani građane. A malo tko koga u tom začaranom krugu može smisliti.

19.8. – Petak

Opet nas, po tko zna koji put, drma referendumanje. Čim se izbori ukažu na vidiku, krene se mahati referendumom, pa se loptica prebacuje preko entitetske linije kao u u kakvom najžešćem finalu najžešćih protivnika na najžešćem turniru.

Prestanu priče o gladnima, prevarenima, neuvezanima, nepopisanima, prepopisanima. Lideri prestaju biti lopovi, stranke prestaju biti leglo i rasadnik kriminala i korupcije. Referendumanje nam sjedne uvijek kao budalama šamar. Izmoreni nikada ispravno napisanim lekcijama iz povijesti, uvijek se zapletemo o brojke iz prošlosti. I niti jedan pozitivan broj ne ostavimo za budućnost.

20.8. – Subota

Nevjerojatno je čuti da je najveći dužnik u Federaciji BiH istodobno najbolji u regiji. Radi se o Željeznicama Federacije, koje su navodno analizirali stručnjaci Svjetske banke. Spakovano je to u priču o probnoj vožnji talgo vlakova. Svi nam pakuju. I naši, i njihovi, i domaći, i stranci.

21.8. – Nedjelja

Dogodilo se. Iskra ljubavi između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, koji su povijesno stisnuli jedan drugome ruku i pomaknuli, kako tvrde, BiH korak naprijed, ugasila se. Dovoljno je bilo reći riječ na R i sve je otišlo u 15. slovo abecede.

Izetbegović je rekao kako su ga iznenadila Dodikova leđa, ali je osuo i po kolegi iz Predsjedništva BiH i kolegi po spetljavanju i raspetljavanju federalnog čvora.

Dragan Čović je, kaže Izetbegović, bio pretvrd, pa zbog toga neće biti izbora u Mostaru.
I dok se poluasfaltirani Mostar grca u svom smradu, i jedan i drugi na tome kupe bodove. Lider HDZ-a BiH će u svojem biračkom tijelu osnažiti jer nije popustio, a lider SDA kod svojih birača ispasti pozitivac jer mu je nepopustljivi negativac bio s druge strane. Njima dvojici dobro. Za sve ostalo, tu je 15. slovo abecede.

Kopirati
Drag cursor here to close