Pregled tjedna

Na trećem mjestu im je Japan

Kolumna / Kolumne | 17. 04. 2017. u 07:04 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

10.4. – Ponedjeljak

''Vidno usporene motoričke sposobnosti kod državnog službenika utjecale su na obavljanje posla s obzirom na to da je izdavanje karata trajalo i po deset minuta''.

Tako glasi opis djelatnika Željeznica BiH koji će nakon medijskih napisa nagrabusiti baš kao i masažeri u Upravi za neizravno oporezivanje. Past će opet netko mali, koji svu svoju tugu i jad utapa u limenkama piva ne ugađajući si na poslu recimo masažom.

Veliki će ostati. Malo se tko zgrozio nad onim što se u Željeznicama godinama događa. Malo se tko zgrozio i nad svim kolosjecima u BiH koje vode u jedno veliko ništa i neće niti jedan prodavač karata za našu budućnost pasti zbog toga što nas je ukrcao u pogrešan smjer. Mali padaju, veliki vladaju.

11.4. – Utorak

Obični čovjek u BiH je, kao i obično, zbunjen. Naime, sad više nitko živ ne zna imamo li mi uopće novca za bilo što ako se ne usvoji novi zakon o trošarinama. Tako recimo čujemo da nas neće pogoditi to što smo na crnoj listi energetske zajednice i što nećemo dobiti novac, a s druge strane čujemo kuknjavu kako bez akciza nema MMF-a. Onda čujemo kako imamo spreman novac za ceste, ali istodobno čujemo da se ceste ne mogu graditi bez akciza. Pa onda čujemo kako je dobro da su pale akcize pa onda kako to nije dobro.

Još malo pa će se izborni zakon promijeniti, Mostar dobiti izbore, a Sejdić i Finci odustati od provođenja presude samo ako se usvoji povećanje akciza.

12.4. – Srijeda

Kad troše ne valja, kad ne troše – opet ne valja. Naime, tako ispada iz medijske žalopojke o VIP-helikopteru Predsjedništva BiH kojeg odavno nitko ne koristi.

Helikopter je uredno parkiran, bogata unutrašnjost mu je zaštićena, a gorivo se štedi i prelijeva se u helikoptere koji gase požare i spašavaju unesrećene.

No, prava je istina da je ofucana letjelica, koja ima još satak resursa – odnosno kojoj je odzvonilo letenje – tek ostatak nekadašnje ideje da dužnosnici lete. Ipak je jednostavnije našteliti posao prijateljskim auto-kućama i letjeti pod rotacijama gdje god poželite. I to udobnije od bilo kakvog helikoptera. Iako je Papa još uvijek u nekom tamo Fordu.

13.4. – Četvrtak

Mašala. Vlada HNŽ-a zacrtala je sebi prioritete. Prvi je podignuti plaće za 200 KM i broj zaposlenih za skoro 7.000. Drugi cilj je povećati kvalitetu života građana, a na trećem mjestu je Japan.

Stvar je u tome da je ovaj plan zacrtan do 2020. godine, dvije godine nakon isteka mandata aktualnoj vlasti. Treba se ipak nekako osigurati ako se plan ne ostvari.

14.4. – Petak

Moramo se zaduživati, rekao je federalni premijer Fadil Novalić. U protivnom, smanjit će se mirovine, invalidnine i ostala ionako mala socijalna davanja. Pada time u vodu Novalićeva priča o brojkama i bajkama. Ako ne raste brojka zaduživanja, past će brojka primanja. Toliko o bajkovitom rastu pokazatelja.

15.4. – Subota

Da nije medijske galame, vlasti u BiH ne bi radile ništa. Rekla je to Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, i sama vlast, priznavši tako, valjda da ni ona ne bi radila ništa da nema medija. Samo što su u njezinom carstvu mediji ipak nešto tiši pa dobrim dijelom rade ono što vlast želi da rade.

Dakle, da nije vlasti, neki mediji ne bi radili ništa.

16.4. – Nedjelja

Uskrs. Obilježava se slavlje pobjede Života nad smrću. U Bosni i Hercegovini, nažalost, smrt je još uvijek jača od života jer se još potkusurujemo kostima mrtvih, i šamaramo se brojevima ubijenih, želeći, svatko na svojoj strani utvrditi temelje žrtvovanog naroda.

Do tada, život, pisan i velikim i malim slovom, prolazi i odlazi u nepovrat.

Kopirati
Drag cursor here to close