Mostarska buka za zagrebački mir
Klizna situacija
OBJAVA: Petak, 9. lipnja 2017. 10:05
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Emir IMAMOVIĆ PIRKE
Thompson i stolice
11

Prevedeno na jezik koji nije diplomatski, to u jednom dijelu znači: dok god se sudi nekoj šestorici iz Hercegovine, i samo njima, Hrvatskoj je to sasvim prihvatljivo, pa čak i ako će ležati za udruženi zločinački poduhvat

Ono najvažnije što treba znati o koncertu podrške što su ga u Mostaru osmog juna organizirali Udruga „Hrvatsko srce nade“ i Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske, Davor Ivo Stier, a da pri tome nije spomenuo ni Marka, ni Perkovića, ni Thompsona, ali ni Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, nepravosnažno osuđene na stotinu i jedanaest godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

„Sud je stvoren ne da sudi državama i ne da stvori novo pravo, nego da se drži norme postojećeg međunarodnog humanitarnog prava. Na tom standardu Hrvatska inzistira. Sud mora provoditi standarde međunarodnog prava, a ne kreirati nove. To se posebno odnosi na statut udruženog zločinačkog poduhvata koji se ne smije ekstenzivno tumačiti, jer bi u tom slučaju svaka legitimna vojna akcija bila dovedena u pitanje. To je važno ne samo za Hrvatsku, nego i za NATO, EU i stalne članice Vijeća sigurnosti“, rekao je Stier u New Yorku, gdje je otputovao radi sjednice UN-ovog Vijeća sigurnosti i prateće rasprave o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Iako nije pravnik, već politolog i novinar, Stier zna šta znači definicija udruženi zločinački poduhvat i na šta se sve može odnositi ukoliko se u potvrđenoj optužnici za takvo djelo navode akteri službene politike neke države. A u slučaju prvostepene presude Prliću i ostalima se spominje, kao najzvučnije ime, ono prvog predsjednika neovisne Hrvatske, dr. Franje Tuđmana.

E, zadatak Ive Stiera je da ga posthumno odbrani. Hrvatima u BiH, ne nekima, već cijelom zajednicom, neće se baviti iz najmanje dva razloga. Jedan je – i taj mu je, zapravo, manje važan - što se za udruženi zločinački poduhvat svakako ne sudi narodu i narodima, već grupi pojedinaca koja se udružila radi nekog krivičnog djela, od, da pojednostavimo, pljačke banke, pa do etničkog čišćenja; dok je drugi, bitniji, taj što ga, zapravo, za Hrvate u BiH, libo racku u datoj situaciji, a i češće.

„Sud je stvoren ne da sudi državama i ne da stvori novo pravo, nego da se drži norme postojećeg međunarodnog humanitarnog prava. Na tom standardu Hrvatska inzistira. Sud mora provoditi standarde međunarodnog prava, a ne kreirati nove. To se posebno odnosi na statut udruženog zločinačkog poduhvata koji se ne smije ekstenzivno tumačiti, jer bi u tom slučaju svaka legitimna vojna akcija bila dovedena u pitanje. To je važno ne samo za Hrvatsku, nego i za NATO, EU i stalne članice Vijeća sigurnosti“, rekao je, da ponovimo, Ivo Stier.

Prevedeno na jezik koji nije diplomatski, to u jednom dijelu znači: dok god se sudi nekoj šestorici iz Hercegovine, i samo njima, Hrvatskoj je to sasvim prihvatljivo, pa čak i ako će ležati za udruženi zločinački poduhvat. Važno je, međutim, iz Stierove perspektive, da se to udruživanje ne tumači preširoko (ekstenzivno), odnosno da ne prelazi međudržavnu granicu BiH i Hrvatske.

Drugi dio izjave, onaj o legitimnim vojnim akcijama namijenjen je sugovornicima iz Vijeća sigurnosti i partnerima iz NATO-a, kojima je predstavnik službenog Zagreba, u slobodnom prijevodu, poručio: ukoliko sutra ili za pet godina pripucate po nekome, pa usput pogodite školu i bolnicu, moglo bi vam se suditi, a najbolji način da se to izbjegne jeste da mi, svi zajedno, u lijepom, starom gradu New Yorku, malo suzimo tu definiciju udruženog zločinačkog poduhvata i famozne zapovjedne odgovornosti. Uzgred rečeno, neke stalne članice Vijeća sigurnosti – i to, barem, tri od pet: SAD, Velika Britanija i Rusija – legitimnim smatraju, recimo, napade na Irak, Afganistan, Siriju ili brzopotezno raskivanje Ukrajine.

Malo je onih u hrvatskoj vlasti, ako ih uopšte ima, što vjeruju kako će Prlić i ostali biti oslobođeni u Haagu, ali to neće reći jasno i javno. Hoće, međutim, kazati, pa ponoviti što svojim riječima, što vještim PR-om, kako je službenom Zagrebu samo i jedino bitno da se presuda ne dotiče Tuđmana i, posljedično, službene politike Hrvatske u prvoj polovini devedesetih godina prošlog stoljeća.

Neka, dakle, robijaju tamo neki Hercegovci koliko već treba, a oni što će im to teško pasti, ispuhali su se i ispuhivat će se na koncertima koje će im besplatno održa(va)ti domoljub sa distorzijom - onaj što ne zaboravlja sunarodnjake, ali zna zaboraviti, recimo, platiti porez ili hoće ideale prodati za pola miliona kuna, koliko mu je svojedobno isplati Ivo Sanader, uz uslov da ne pjeva na predizbornim skupovima HSP-a.

To što će Hrvati u BiH usput dodatno zakuhati sa Bošnjacima, ali i pogoršati sliku o sebi kod tri pomenute, stalne zemlje članice Vijeća sigurnostu UN-a, nevažno je. Važnije je, više od toga i svega drugog, i Stieru i Plenkoviću da se proizvodi buka u Mostaru dok se Zagreb elegantno izvlači, spašavajući, po ko zna koji put, vlastitu guzicu preko leđa onih koji imaju svoju upotrebnu vrijednost i rok trajanja u poslovima puštanja tuđe i prolijevanja svoje krvi.

Samo što se za drugo dobijaju pasoši sa kojima se lako može u Njemačku, a za prvo stotinu i jedanaest godina zatvora, plus koncert podrške Marka Perkovića Thompsona.

Komentari (11)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Anna Moric
1. Anna Moric
prije 70 dan.
ukratko pojasnjeno stvarno stanje
+37
-6
2
CH
Firefox
Uskoro Eto
1.1. Uskoro Eto
prije 70 dan.
E moj Pirke, mi Hrvati u BiH ko glupi pa nam ti pojašnjavaš tko je kriv za neke ratne događaje i komu i zašto odgovara koncert. Uz dopuštenje na osobno mišljenje i komentare ne omalovažavaj jedan narod , njegov razum i ne brani nas od Hrvatske i Tuđmana. Koncert je rodio "bosansko- bošnjačko- građanski" unitarizam i odnos prema Hrvatima u BiH. Hrvati ne žele da im itko bez razloga nameće "agresiju", "zločin", "fašizam", da im nameće naciju, povijest, jezik, kulturu, političke predstavnike itd.
+20
-26
28
BA
Chrome
Osiromašeni uran
2. Osiromašeni uran
prije 70 dan.
..iliti ga, prevedeno na istinu - lako ti je tuđim ku.rcem gloginje mlatit'!   8|
+39
-0
0
BA
Chrome
Katodik
3. Katodik
prije 70 dan.
Prosto me ganu kako čovjek brine za nas hercegovce hrvate , evo nesta mi maramica
+28
-37
3
BA
Chrome
Brtovic Tatarski
prije 70 dan.
Emire mogo bi malo o MAOCI i KONJICU   8|
+24
-24
25
FR
Chrome
Nikad Robom
4.1. Nikad Robom
prije 70 dan.
Naravno da bi i o tome kao i o mnogim drugim stratistima postenog i nevinog naroda, ali to nije tema ovog clanka. Tema ovog clanka je da su BiH Hrvati (znaci ne samo iz Hercegovine) opet prodati. Izgleda da je onaj stari vic koji je sve aktuelniji u Hrvatskoj da je razlog zasto su Srbi dobili Albance a Hrvati Hercegovce taj sto su Srbi prvi birali. O tome se radi Brtovicu, a ne o imenu pisca ovog clanka.
+61
-8
1
-
Chrome
Erwin Rommel
4.2. Erwin Rommel
prije 70 dan.
@Nikad Robom, dobro li ti okrenu vic kako tebi odgovara. Ne ide uopće tako konju jedan huškački. Nego "zašto su bosanci dobili hercgevoce"... Čuj hrvati hahah
+11
-29
28
-
Chrome
Učitaj sve odgovore
Ivan Santini
5. Ivan Santini
prije 69 dan.
Jes, a sarajebo kad prdekne, u hankari se ćuje haplauz.
+2
-2
0
BA
Firefox
Učitaj još komentara