Ostaviše nas u dilemi

Je li Feder ili je Federer?

Kolumna / Kolumne | 16. 02. 2017. u 08:36 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalizam ili federalizacija? Je li govno ili se pas posrao? Jesmo li pobijedili mi ili oni drugi? Daj zovi našeg čovjeka u Bruxellesu da nam objasni -  jesmo li ili nismo? Je li ovo početak trećeg ili treća sreća u nesreći? Smijem li sretan leći i kakav ću se sutra probuditi? Je li ovo rezolucija za nas, a protiv njih(a)?

Grozničavo se u Federaciji zadnjih dana pisalo o Rezoluciji EU Parlamenta, dok se drugdje nitko o njoj ni počešao nije. U eRHa medijima ništa, u eReS-u isto kamilica, ali u Federaciji - gori! Već danima jedni su federalci pokušavali na svaki način predstaviti glasovanje o Bosni i Hercegovini kao početak dugo željene nove federalizacije, dok su oni drugi federalci pokušavali na sve načine umanjiti njihov doživljaj federalizacije pojašnjavajući svom dijelu Federacije kako je to gore što se događa u Bruxellesu i Strasbourgu jedno veliko ništa.

Daj ti nama našu verziju događaja!

Točno ste na djelu mogli vidjeti kako funkcionira dična nam Federacija – što ne čudi s obzirom da još nismo sebi objasnili ni jesmo li federacija naroda ili kantona/županija, te barem usuglasili to što smo nekoć potpisali, a kamoli da smo napravili dogovor koji kuću gradi. Medijski prostor unutar Federacije omeđen je nevidljivim kineskim zidom, kao rezan je nožem, tanke su šanse da  će se odvojiti koja mrva razuma.

Dok jedni udaraju u klin, drugi lupaju u ploču! Jedni prstom u oko, drugi okom u prst, pa onda obratno…i svaki svojima pričaju svoju verziju priče, svaki zovu svoje ljude u briselskim uredima i strazburškim klupama, okreću se brojevi, prave se intervjui, lobira se ne bi li tko od njih gore objasnio što nam je nakon svega činiti, misliti, planirati i što se to, do vraga, podrazumijeva pod Rezolucijom o Bosni i Hercegovini?

I nakon donošenja Rezolucije nastavilo se gurati informacije kroz isto sito i rešeto, tako da, čini se, nitko u Bosni i Hercegovini sa sigurnošću ne zna što to uopće piše u Rezoluciji, jer sve što se prenosi je kratko i po principu želja i pozdrava. Rijetki su prenijeli integralan tekst, pa i tada, taman kad čovjek pomisli da je skužio, pojavi se tumačenje da to nije to, nego je nešto sasvim drugo.

"Nije tako napisano, to je izbačeno, to ne znači novi preustroj", to čuješ s jedne strane, a s druge evo slavlja, stižu Rezolucijom decentralizacija, načela konstitutivnosti i miris nove federalizacije.

Najgore je zapravo što se većina vodi za svojim medijima, a mediji gmižu i ližu za svojom politikom, i malo tko pokušava virnuti u medijsko dvorište onog drugog, barem ne s razumijevanjem ili barem iz neke želje da se izvagaju informacije. Jok, nego nakon naslova odmah u komentare i na nož!

"'Alo, glupi, federalizacija nije isto kao i federalizam! Tutkume, jes', dašta je! Nije! Jes'! Nigdje to ne piše! Piše, samo ti ne čitaš! Zvao sam ovog našeg iz Švedske što je gore u Parlamentu, on kaže da nije! E, nema on pojma, naši kažu da jes', pa oni su i predlagali amandmane! Jesu, ali ih je naš sjeb'o! On da ih sjebe, vidiš li koliko ih je bilo ZA? Nije! Jes'! Nećeš! Hoću! Nećeš! Ma, hoću! Ne dam ti! Ma, nemoj?!"

Škilje iz Zag'ozda

Eto, to ti je naša Federacija. Dva oka u glavi, a jedno gleda Zadar, drugo bulji u Skadar. A tumači iz Bruxellesa, kako sam skužio, kad ih konkretno pitaš, onda vole reći – "Nismo mi ništa sugerirali, narodi u BiH trebaju konsenzusom dogovoriti zajednički modus življenja", "Samo unutarnji dogovor je ono što vodi BiH prema budućnosti i EU" ili  slične stvari.

Da ne donose Rezolucije o ovoj zemlji i da nemaju ovdje instaliranog Visokog predstavnika, još bih naivno pomislio da se ne žele uopće miješati u naše stvari i da nemaju po čemu skužiti da se ovdje već skoro tri desetljeća nikakav dogovor nije postigao. Ma, ne da se nije postigao, nego se nikada nije pošteno sjelo i razgovaralo s namjerom da se dogovorimo.  Sve što imamo je prst u oko, inat, preglasavanje i slično…

Ne uzimam u obzir dogovore o  povećanju naknada zastupnicima ili dogovore o podjeli plijena…ili one dogovore iznuđene zavrtanjem ruku od strane vanjskih faktora a na kojima počivaju i država i Federacija. Nikada, ali nikada se ovdje nije sjelo s namjerom da se dogovorimo, da nađemo najveći zajednički sadržilac. Drugim riječima – džaba nas pozivate Rezolucijom, kad nismo do sad, teško ćemo i od sad.

Uostalom, evo, sami pročitajte reakcije s obje strane i recite mi – je li ova javnost već federalizirana tvrdom granicom dvaju koncepata? Rezolucija , ako ništa, taman ispade kao snijeg koji je kratkotrajno prekrio brijeg, samo da zvijeri pokažu tragove. I one velike, a bome i one manje, i one u višegodišnjem slučajnom prolazu. I, ima li što jasnije od tragova u snijegu koji su se koncentrirali poput magnetnih silnica na karti Federacije?

Medijski overload

Eh, dragi moji, da se mi ovdje možemo dogovoriti ne bi nam trebala EU, ni Rezolucije, Ni Visoki predstavnik. Da hoćemo kako nećemo, bili bi smo sami sebi najbolji, najljepši – i sasvim dovoljni. Ovako, priznajte vi, pa ćemo priznati i mi. Okupirajte nas, brate. Implementirajte nam federalizam, jednakost, konstitutivnost, ta vidite li da mi ovdje nećemo za milijun godina?

Usisajte nas kao crna rupa umiruću zvijezdu, usisajte nas kao usisavač zgužvan papir, ubacite nas lopatom k'o šoder u mješalicu, ali dajte da se više ne zavlačimo. Dajte nešto konkretno, jer ovo je postalo neizdrživo…

Kopirati
Drag cursor here to close