Pregled tjedna

Hrvatsko tapkanje i rock'n'roll

Kolumna / Kolumne | 20. 03. 2017. u 08:23 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

13.3. – Ponedjeljak

Podignute su kaznene prijave protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića zbog rada mimo države kad je bila u pitanju revizija presude protiv Srbije pred Haagom. Pravna blamaža prvog u Bošnjaka tako će dobiti još jednu epizodu. Ostaje vidjeti samo u koji će žanr Tužiteljstvo pretvoriti ovu priču.

A čapljinska priča oko napada na nastavnika mogla bi se pretvoriti u horor. Naime, mostarska policija tvrdi kako bi se ugledni Čapljinac, koji je zbog jedinice istukao nastavnika likovnog, mogao povezati s paljevinom automobila nastavnice u Mostaru. Uči otac svoje dijete kako je znanje najvažnije.

14.3. – Utorak

Šamaranje priopćenjima u BiH dobiva nove zamahe. Prvo je Reuf Bajrović optužio Dragana Čovića da je Mate Boban a HDZ da je ustaška stranka. Onda je stigla lekcija iz Banja Luke gdje su Čović i Milorad Dodik zaključili kako je Bakir Izetbegović pokušao prevariti svoj narod. Potom je Izetbegovićeva stranka rekla kako ''ugledni časnici'' Armije BiH nisu ratovali u Hrvatskoj te da je aktiviranje istraga za zločine politička smicalica Hrvata i Hrvatske. Zaprijetio je da će povući pitanje ratovanja hrvatske vojske u BiH. A onda je, kao šlag na tortu, došla dijagnoza Fahrudina Radončića da je Izetbegoviću potreban i psihijatar.

Uz ovakvu divnu politiku zaglavljenu u prošlosti i spremnu za ustanove, možemo biti mirno nemirni.

15.3. – Srijeda

Granični policajac nove gume sa službenog vozila prebacio na svoje, odjeknula je vijest o novom obliku korupcije u BiH. Iako ima i gorih stvari od ovoga što je državni službenik učinio, ovo je najbolji pokazatelj kako se država odnosi prema državi. S jedne strane padaju sitni ''vulkanizeri'', dok velike zvijerke državu izuvaju iz cipela svakodnevno. S druge pak strane, pokazatelj je to kako daleko može ići bezobrazluk onih kojima smo povjerili važne zadatke.

16.3. – Četvrtak

Izgovorio je general Zlatan Mijo Jelić na HRT-u puno stravi koje se mnogima u BiH neće svidjeti. Pobrojao je zločine za koje nitko nikada nije odgovarao, posvjedočio kako se za ista djela dvjema stranama sudi po različitim zakonima i prozvao čelnika HDZ-a da baš i ne prati što se to događa hrvatskim braniteljima u BiH. Odgovora još nema. Ni s jedne strane.

17.3. – Petak

(Hrvatski) znanstveni skup u Neumu, unatoč svih najavama, nije donio ništa novo. Tek je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović podigla buru s izjavom kako treba mijenjati ustav, pa su joj odgovorili da se petlja iako je njezina zemlja jamac važećeg ustava.

Nejasno je nakon dva dana neumskih znanošćenja koji su to zaključci doneseni i koji je to put Hrvata u BiH mada je najavljeno da će on u Neumu biti zacrtan. Sudeći po početku, Hrvati bi opet mogli tapkati u vlastitoj domovini.

18.3. – Subota

Federacija BiH i županije su na današnji dan trebale proslaviti svoj 23. rođendan. Naime, u moru ''važnih datuma'', na red je došao i onaj Washingtonskog sporazuma kojim je započelo primirje, rođena Federacija BiH i ustrojeni kantoni. Sve od navedenog je na klimavim nogama.

19.3. – Nedjelja

Ne puca ''domaći'' Facebook od Chucka Berryja. Ne trza nitko ni na najave da će cijene goriva opet skočiti kao i da se sprema novo oporezivanje plaća. Nama je dobro i nama je sve rock'n'roll.

Kopirati
Drag cursor here to close