Ho'š se vraćat'? NIKAD!
1, 2, 3, Izgubljeni
OBJAVA: Ponedjeljak, 17. travnja 2017. 15:16
IZVOR: Institut za razvoj mladih KULT
AUTOR: Amela Sačić
Hoš se vraćat? NIKAD!
2

Pitam se da li ovo NIKAD ikome od političara, eksperata i stratega u glavi tako glasno odzvanja kao meni. Pokušaju li staviti na papir imena svih onih koji odlaze

Jutro. Onako, ni oblačno ni sunčano. Prosto tmurno. Svakodnevnica. Ustajem, spremam se, kafa, probijanje kroz gužve i posao. Kucanje šifri, jer nalog ti danas za sve treba, a da započnem svoj obični radni dan trebam ih ukucati najmanje deset.

Kucam i posljednju i pristupam svom prozoru u sve. Odlične poslovne ideje, komunikacije, obične ljudske živote i patnje. Pristupam i Facebook-u. Što da vidim šta se dešava na mojim poslovnim stranama, što da vidim šta ima u naroda. Pogledam chat i onda se sjetim da sam baš noć ranije sanjala jako dragu prijateljicu, kolegicu, sugrađanku... Ona online, ja se javljam.

I bio je to jedan sasvim običan, ali zabavan razgovor, sve dok na moje šta radiš nije rekla da se pakuje. Radoznalo pitam gdje ćeš, odgovara u Švicu. Ja nastavljam, onako zaigrano, radoznalo i šaljivo. Ho'š se vraćat'? - odgovara, NIKAD!

Moje pitanje i njen odgovor razbili su svakodnevnicu, zaigranost, ali i svaku nadu da će te moje svakodnevnice drugačijim činiti neke druge, pozitivnije stvari, a ne iformacije o odlasku mojih prijatelja, poznanika i osoba koje su, sa sigurnošću znam, ovoj zemlji mogle dati više, samo da su imale priliku. Znam da su mogli, ali i da su se zaista trudili.

A onda lete slike svih naših pokušaja da budemo bolji, da uradimo više. Pa pokušavam da se prisjetim likova i imena svih njih koji su u samo posljednjih godinu dana odlučili učiniti isto. Nekom na pitanje ho'š se vraćat' odgovoriti sa NIKAD.

Pitam se da li ovo NIKAD ikome od političara, eksperata i stratega u glavi tako glasno odzvanja kao meni. Pokušaju li staviti na papir imena svih onih koji odlaze?

A onda ponovo sanjam. Sanjam Sarajevo. Nikad ružnije, nikad tmurnije i nikad strašnije. Hodam Titovom ulicom i vidim samo starce, pogurene, sijedih brada i drhtavih ruku. Tumaraju. Tumaraju kao što to sada čine mladi u ovom gradu i ovoj zemlji. Tumaraju zaboravljeni od svih, prepušteni sami sebi.

Sanjam tako najstrašnije i najtužnije Sarajevo. Toliko ružno i tužno bilo mi je još samo jednom. Tokom opsade i rata. Bilo je…ne toliko zbog porušenih zgrada, spaljenih auta i naslaganih vreća, već zbog praznih ulica i činjenice da u te četiri godine ne pamtim nijedan sunčan dan, a bilo ih je, vjerujem. Samo tama!

Sjedim, tipkam, klikam, listam i bojim se šta ću večeras sanjati… A ho'š se vraćat', teško da ću ponovo nekada nekog pitati.

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Uskoro Eto
1. Uskoro Eto
prije 123 dan.
Ja ne sanjam i hodam sarajevom, vidim brojne turske zastave, vidim bradate kratkohlače spodobe, vidim arape, vidim kineze, vidim tugu i mrak.
+54
-21
78
BA
Chrome
Mate Maric
2. Mate Maric
prije 123 dan.
Ja niti ga sanjam, niti hodam Sarajevom, ali evo upravo gledam na N1 kako desetine, mozda i stotine auta kruze Sarajevom i slave Erdoganovu pobjedu. Spiker kaze da su to Turski gradani u BiH. Ne znam kako on zna ko je u autu, ali ja znam kad se god u nas nesto slavilo da nije na dobro izaslo. U zdravlje i sretno vam bilo.
+59
-16
58
AT
Chrome