Pregled tjedna

Dolijevanje ulja na spaljeni suživot u BiH

Kolumna / Pregled tjedna | 04. 09. 2017. u 07:30 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28.8. – Ponedjeljak

Čovjek upucan u sred bijela dana u Mostaru. Prije toga, opljačkane su dvije benzinske crpke. Prije toga, novine se pune napisima kako u mostarskoj policiji kreću nove pravne zavrzlame.

Dok se netko igra slovima, na ulicama se mnogi igraju oružjem. Nakon što se Mostar mora boriti s navalama smeća, nitko se ne trudi ni da ulice čisti od drugog zagađenja.

Sve dok jednom građani, kao iz pjesme, ne uzmu stvari u svoje ruke...

29.8. – Utorak

''Obilježavanje godišnjice glorifikovanjem tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne je sraman anticivilizacijski čin.'' Početak je to priopćenja SDA koja zaključuje, prije svih sudova, da je Herceg-Bosna produkt udruženog zločinačkog pothvata.

Svjesno je to dolijevanje u predizborno zagrijavanje još malo ulja na ionako spaljeni suživot u BiH. Na ovo slijede odgovori, komentari, prepucavanja i napucavanja da sva slova pobijaju one koji tvrde da ovdje nema tko više ratovati.

30.8. – Srijeda

''Nismo mislili da će mudžahedini raditi zločine'', izjavio je Bakir Izetbegović na tvrdnje Miroslava Tuđmana, još jednog sina velikog oca, da je Alija Izetbegović 90-ih začeo islamski terorizam u BiH te da je znao za sve.

Tvrdi Sin da je Otac samo tražio oružje i da su se oteli kontroli stranci koji su ratovali u BiH.

Istodobno, sapunica oko Pelješkog mosta ide dalje, pa je u Hrvatsku odaslano pismo u kojem se navodi kako se most ne smije graditi. Zaboravlja, čini se, bh strana da su susjedi ne tako davno, doduše za drugog premijera, našu zemlju nazvali šupkom.

Čisto sumnjam da i pod ovim premijerom misle drugačije i da smatraju ozbiljnim pismo iz države koja se sama sa sobom ne može dogovoriti ništa osim da je u kaosu.

31.8. – Četvrtak

''Nećeš nam ti ili takvi kao ti birati predstavnike'', poručio je Dragan Čović Bakiru Izetbegoviću zaboravivši da nakon svake podjele vlasti jedan drugom biraju predstavnike u ministarstvima i poduzećima i da jadan običan, i neobično naložen, narod, nema veze s izabranima.

Istodobno, Čović je potpisao pakt s jednim HSP-om, a zbunjena javnost čita kako ga napada HSP zbog potpisa. Osim što se više ne zna tko je to pravaš u BiH, kao ni tko je prav, dobivamo novi dokaz tko to kome bira prave i krive.

1.9. – Petak

Javnost zabavlja klanjem kurbana u Širokom Brijegu. Ploča se odjednom mijenja: BiH nije protiv mosta do Pelješca. Vrh SDA dakle demantira samu sebe pa sapunica dobiva nove nastavke.
Pao je Tito u Hrvatskoj. Skinut je s trga uz puno galame. Bez galame su im pak porasli računi za struju. Kaos kod susjeda nekad dobro dođe za utjehe nama.

2.9. – Subota

Hrvatski premijer Andrej Plenković po šesti put je došao u BiH. Boraveći u Tuzli, rekao je kako su Hrvatskoj važna ova područja. Važnija Hrvatskoj nego mnogih Hrvatima u BiH.

3.9. – Nedjelja

Razočarana je bh nogometna javnost. Nakon blamaže s Ciprom, pobjeda nad Gibraltarom nije izazvala nikakvo oduševljenje. Nakon što je izvrijeđao momčad Gibraltara, komentator državne televizije rekao je kako BiH opet ide težim putem.
A BiH ne zna drugačije. Ili težim, ili nikako.

Kopirati
Drag cursor here to close