i to je bih

Zemlja bez logike: U banku se ne može bez putovnice

Gospodarstvo / Flash | 01. 05. 2016. u 06:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Došao sam u banku u Vogošći i na šalteru htio da razmijenim 200 švicarskih franaka u KM. Pošto sam državljanin Švicarske, dao sam im švicarsku osobnu iskaznicu, ali su mi kazali da ne mogu razmijeniti novac s osobnom iskaznicom, moram imati putovnicu. Nisam imao putovnicu kod sebe. Bilo mi je neshvatljivo da je to moguće, da ne mogu razmijeniti novac bez putovnice, pa sam nazvao Službu za podršku korisnicima i ljubazni gospodin mi je objasnio da je to direktiva iz središnjice banke iz Austrije'', ispričao je čitatelj Oslobođenja, koji se sarajevskim novinama javio kako bi ukazao na ovaj problem, posebno zato što je turistička sezona na pragu i ljudima koji dolaze u BiH država treba, ako ništa drugo, barem omogućiti da potroše novac ovdje ukoliko žele.

Međutim, problem nije ni u bankama ni u njihovim središnjicama nego, naprotiv, u našoj zakonodavnoj vlasti.

Naime, Zakon o deviznom poslovanju Federacije BiH, koji je na snazi od 2010, nedorečen je i kontradiktoran s drugim zakonima i podzakonskim aktima, kazali su u Udruženju banaka BiH.

''Neshvatljivo je da je zabranjeno gotovinsko plaćanje eurima. Nekoliko puta smo tražili od nadležnog ministarstva da se vrati euro u gotovinski promet, jednom su nam čak i obećali da će to uraditi, ali su slagali'', kazali su u Udruženju banaka.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prva dva mjeseca ove godine imali smo 101.725 posjeta turista, što je povećanje za 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Još je apsurdnije to što distrikt Brčko ne priznaje entitetske zakone o deviznom plaćanju, tako da je u ovome dijelu BiH i danas euro zakonski dozvoljeno sredstvo gotovinskog plaćanja.

Kopirati
Drag cursor here to close