Isplata plaća

Željeznice FBiH isplatile radnicima bruto plaće za šesti mjesec

Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2016. u 14:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznice Federacije BiH isplatile su danas bruto plaće za prošli mjesec svim zaposlenicima, priopćeno je iz službe tog poduzeća za odnose s javnošću.

Od 2004. do 2015. godine, Željeznice FBiH su uplatile po osnovu doprinosa na plaće oko 140 milijuna KM, što je jedan dio zakonskih obaveza. Ukupan dug Željeznica FBiH po ovom osnovu je oko 180 milijuna KM.

Zakonom o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa, Vlada FBiH je u obavezi snositi troškove godišnje željezničke infrastrukture iz proračuna, navedeno je također u priopćenju.

''Željeznice FBiH su u sljedećem razdoblju utrošile 696 milijuna KM u održavanje željezničke infrastrukture. Od toga je Vlada FBiH uplatila 229 milijuna KM, a bila je obavezna po navedenom zakonu uplatiti još 467 miljuna KM. I pored toga, ovaj iznos koji je Vlada bila u obavezi uplatiti, ŽFBiH su izdvojile iz vlastitih obrtnih sredstava kako bi osigurale neometan i siguran prijevoz putnika i roba, što je u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa'', - navodi se u priopćenju ovog poduzeća.

Generalni direktor poduzeća Enis Džafić rekao je da je Odlukom Vlade FBiH utvrđen troškovnik za 2016. godinu za željezničku infrastrukturu u iznosu od 64 milijuna KM. Od ovog iznosa Vlada FBiH će uplatiti ukupno 19,2 milijuna KM.

''Ukoliko Vlada FBiH ispoštuje svoju odluku u cijelosti i uplati 64 milijuna KM, Željeznice FBiH će biti u mogućnosti da također u cijelosti izmire svoje obaveze prema javnim fondovima za 2016. godinu i ostvarit će pozitivan poslovni rezultat. Željeznice FBiH su kičma razvoja države. Pokrenuli smo čitav niz pozitivnih promjena u poslovanju u cilju izgradnje moderne javne kompanije koja će služiti interesima razvoja bh. ekonomije i biti njen pokretač u smislu transporta i komunikacija. Imamo podršku gospodarstva, imamo podršku radnika i nadamo se da ćemo u tom smislu imati podršku i Vlade'', naveo je Džafić.

Iz poduzeća ističu da nemaju neizmirenih obaveza Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

Uprava poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi projekt “Talgo” konačno bio realiziran. Javnost će biti detaljno informirana o svim potrebnim pojedinostima kad se steknu uvjeti za prometovanje talgo vlakova bh. prugama, navedeno je također u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close