Trgovinske mjere

Zelena lista: Mjere prema CEFTA-i su promašene

Gospodarstvo / Flash | 07. 08. 2017. u 12:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zelena lista u ponedjeljak ističe kako interes hrvatskog gospodarstva nije početak tzv. poljoprivrednog balkanskog rata i da su mjere prema zemljama CEFTA-e promašene, navodeći kako se sve događa i u okolnostima rješavanja slučaja Agrokor u susjednim zemljama što sigurno ne jača hrvatsku poziciju u razgovorima.

"Iz podataka je vidljivo da nije interes hrvatskog gospodarstva početak tzv. poljoprivrednog balkanskog rata, jer mi tu možemo samo izgubiti i da su mjere prema zemljama CEFTA-e promašene. Problem je uvoz iz zemalja EU-a kojemu treba doskočiti. Ovo sve se događa i u okolnostima rješavanja slučaja Agrokor u susjednim zemljama i sigurno ne jača hrvatsku poziciju u razgovorima", ističe Zelena lista u priopćenju.

Mole hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić da se aktivno uključe i pomognu ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u rješavanju tog problema u interesu gospodarstva RH. Uz to, mole i ministra Tolušića da prije povlačenja bilo koje mjere kojom bi želio pomoći hrvatskoj poljoprivredi i selu provede javnu raspravu, pa tek onda da vuče poteze.

Zelena lista navodi kako Hrvatska, kao članica EU-a, ima i niz potpisanih međunarodnih ugovora te svaka aktivnost na području tzv. "netarifnih prepreka uvozu" mora biti dobro stručno opravdana i putem diplomatskih aktivnosti pojašnjena, jer može nanijeti veću štetu od koristi. Naglašava da su, po službenim podacima, u 2016. godini u deficitu robne razmjene s inozemstvom 55,7 milijardi kuna, od toga su sa zemljama EU u deficitu 53 milijarde kuna.

Rijetke zemlje s kojima je Hrvatska u suficitu su zemlje CEFTEA-e (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Moldavija i Srbija) i to u 2016. godini osam milijardi kuna, dodaje.

Kopirati
Drag cursor here to close