Borba

Zbogom štakori, građani oprez: Završena deratizacija u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2016. u 12:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt sustavne deratizacije u Gradu Mostaru je završen, potvrdili su to iz poduzeća Eko Bel d.o.o. Laktaši, koji su od 24. listopada na području Mostara provodili ovu akciju.

Deratizacija je kroz operativno djelovanje mjerodavnoga resornog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a provedena na svim ustanovama koje su osnovale županija ili Grad, dok bi za stambene objekte koji su u privatnom vlasništvu sredstva trebali osigurati stanari.

''Završili smo projekt na ustanovama i površinama koje su pod vlasništvom županije i Grada a to je kanalizacija, korito rijeka Neretve i Radobolje, na javnim površinama, devastiranim objektima, školskim i predškolskim ustanovama te zdravstvenim ustanovama'', potvrdio je za Bljesak.info Marko Bukovac iz poduzeća Eko Bel.

                  *Fotografija 'mišomora' na šetnici pored rijeke Radobolje

Na upit o samoj proceduri koja je korištena, te sigurnosti građana kada je u pitanju ovaj postupak, Bukovac objašnjava: ''Deratizaciju radimo na način da postavimo kocke ružičaste boje, koje nisu klasični mišomor. U kanalizaciji se one stavljaju i vežu za poklopac koji se zatim označi crvenom bojom, dok se u zatvorenim prostorima to radi u kutijama''.

Za sada u Mostaru prema dostupnim informacijama, nisu zabilježeni slučajevi trovanja ljudi ili kućnih ljubimaca, te Bukovac ističe kako su ranije građane putem plakata i medija upozoravali  na oprez u slučaju da dođu u doticaj s ovom otrovnom tvari.

Akcijom uništavanja štetnih glodara, kako su poručili ranije iz ovog poduzeća, sprječava se pojava velikog broja zaraznih bolesti i smanjuju ekonomske štete.

Podsjetimo, Bljesak.info je prošle godine prvi pisao o tome kako sustavna deratizacija nija napravljena dugo godina, te da su štakori doslovno kolonizirali Mostar. Nakon toga je pokrenuta lavina u medijima i brojne inicijative građana koji su pozivali na deratizaciju, dezinfekciju i dezinskeciju grada.

Kopirati
Drag cursor here to close