Završena konferencija Pravni i ekonomski aspekti procesa integracije BiH u EU
Ekonomski razvoj
OBJAVA: Petak, 21. travnja 2017. 16:14
IZVOR: Fena
AUTOR: D.K
Završena konferencija Pravni i ekonomski aspekti procesa integracije BiH u EU
0

Moderator dvije sesije drugog dana Konferencije bio je prof.dr. Jozo Čizmić, redovni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Druga dvodnevna međunarodna konferencija "Pravni i ekonomski aspekti procesa integracije BiH u Europsku Uniju", koja je organizirana u partnerstvu tri Fakulteta (Pravni i Ekonomski fakultet Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru i Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici) završena je u petak u Mostaru.

Moderator dvije sesije drugog dana Konferencije bio je prof.dr. Jozo Čizmić, redovni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Proces europskih integracija zahtijeva sveobuhvatno prilagođavanje politika, institucionalnog okvira i pravnog sustava, s ciljem dostizanja europskih standarda u svim oblastima. Postoje velike razlike u razini razvijenosti pojedinih zemalja koje su involvirane u integrativne procese. Međutim, zajedničko za sve zemlje, pa samim tim i za Bosnu i Hercegovinu, je jedinstvena politička volja da ekonomski razvoj bude apsolutni prioritet i postojanje institucija pomoću kojih se to realizira, priopćeno je nakon završetka konferencije s Univerziteta Džemal Bijedić.

Na konferenciji je izloženo 40 (od ukupno 60) uspješno recenziranih radova autora iz BiH i zemalja regije, koji su apostrofirali pravno-ekonomske barijere procesa integracije BiH u EU, te dijagnosticirali moguće pravce djelovanja, s ciljem optimalnog preciziranja aktivnosti koje će rezultirati nešto lakšem pristupu Bosne i Hercegovine integrativnim procesima EU.

Sudionici su iskazali zadovoljstvo organizacijom Konferencije i kvalitetom predstavljenih radova, koji će biti objavljeni u tematskim brojevima Revije za pravo ekonomiju Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" i Zborniku radova Ekonomskog fakulteta navedenog univerziteta.

Na kraju Konferencije doneseni su zaključci i prijedlozi za unapređenje i ubrzanje pravnih i ekonomskih reformi u BiH na putu prema Europskoj Uniji, koji će biti upućeni svim relevantnim institucijama.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.